Hlavní obsah

Místo dětských skupin budou jesle

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V České republice se znovu rozšíří jesle, od září 2024 by měly úplně nahradit dětské skupiny. Ty rozsahem pokrývají jak jesle, tak mateřské školy. Návrh novely zákona v pondělí schválila vláda. Na Twitter to napsala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

„Jesle jsme schválili na vládě! Změna názvu, předvídatelné financování, dostupnost pro rodiče a citlivé přechodné období,” napsala bez podrobností na Twitter v pondělí Maláčová.

Novela by měla umožnit rodičům, aby děti mohly být v jeslích do tří let, konkrétně do srpna následujícího po třetích narozeninách. „V tuto chvíli chceme nastavit dostupnou péči pro malé děti. Chceme, aby byla předškolní péče kvalitní,” sdělila při příchodu na vládu Maláčová.

Česko patří v Evropské unii ke státům s nejnižší dostupností péče o malé děti. Chybějící místa ve školkách měly zajistit dětské skupiny. Ty se platí hlavně z peněz EU. Jejich čerpání ale skončí v polovině roku 2022.

„Dětské skupiny, které nyní existují, ale necháme doběhnout do roku 2024. Nechceme je likvidovat, dáváme jim čas se přizpůsobit na nové podmínky,” doplnila ministryně.

Vláda schválila model financování nového jaderného bloku

Domácí

Podle chystané novely by stát přispíval na místo v jeslích jen dětem, jejichž rodiče pracují, studují, hledají si místo či podnikají.

Od 1. července

Pravidla pro jesle by byla přísnější než pro dětské skupiny. Nově by musely mít šatnu, oddělené prostory na spaní, místnost na prádlo a další náležitosti.

Zákon by mohl být podle šéfky resortu práce a sociálních věcí platný od 1. července příštího roku.

Vláda se obává náhrad škod, raději hotelům nabídne kompenzace předem

Domácí

Novela nyní poputuje do Poslanecké sněmovny. Pokud ji poslanci podpoří, musí ji posoudit ještě Senát a podepsat prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám