Hlavní obsah

Místo debaty o pirátech za volantem grilovala opozice Válkovou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrá debata se trhla v úterý ve Sněmovně kvůli smrti policistky, kterou minulý týden srazil mladý řidič pod vlivem drog, jenž měl vysloveno 11 zákazů řízení. Odstartovala ji žádost poslance ČSSD Jiřího Koskuby, který chtěl, aby ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) poslancům osvětlila, jak je možné, že spravedlnost je na řidiče s tolika zákazy řízení krátká.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlivosti Helena Válková (ANO)

Článek

Bod byl zařazen pod názvem Informace o vymahatelnosti práva v ČR, což se ukázalo být kamenem úrazu.

Válková poslancům řekla, že soud při udílení zákazů řízení může nahlížet do registru dopravních přestupků, kde lze dohledat historii řidiče.

„Soud nemá opakovaně ukládat něco, co není dodržováno,“ uvedla ministryně s tím, že v takovýchto případech je relevantní ukládat i nepodmíněné tresty. Ministryně dodala, že si vyžádá konkrétní spis, aby se mohla seznámit s materiály. Nevyloučila v této souvislosti ani možnost kárného řízení.

Debata o slovíčka

Opoziční poslanci se rozhodli využít bodu k širší debatě, v níž vznášeli dotazy ohledně personálních opatření ministryně týkajících se Vězeňské služby, neboť ministryně před časem odvolala jejího šéfa Petra Dohnala.

Na tyto dotazy odmítla Válková odpovídat s poukazem na to, že Koskuba požadoval informace o jiném tématu a personální změny ve Vězeňské službě řeší s poslanci ve výboru.

Opozice začala upozorňovat na to, pod jakým názvem byl návrh schválen (Informace o vymahatelnosti práva v ČR), a jala se jej náležitě využít navzdory tomu, že je od toho odrazoval i Koskuba coby navrhovatel, který již na počátku avizoval, že mu nejde o žádné „grilování ministryně”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Projednáváme to proto, že jsme si takový bod schválili,” odbýval námitky místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který podobně jako někteří kolegové varoval před ignorací Sněmovny.

Špatné hospodaření Vězeňské služby

Válková nakonec podala poslancům obsáhlou odpověď a naznačila, že se Vězeňská služba chovala pod bývalým vedením nehospodárně, byť s ohledem na probíhající šetření nechtěla specifikovat, zda mohlo dojít ke spáchání trestného činu.

Zmínila se také o propojení různých firem na zakázky pro Vězeňskou službu, což dala do souvislosti s tím, proč opozice o Dohnalovo odvolání tak zajímá.

Poslanci nakonec přijali usnesení, v němž vyslovili soustrast rodině policistky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám