Hlavní obsah

Místo Číny Tchaj-wan, místo pandy luskoun. Praha chystá sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha naváže ekonomickou, obchodní i kulturní spolupráci s tchajwanským hlavním městem Tchaj-pej. V pondělí o tom rozhodli radní. Prvním krokem bude podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) příchod šupinatého luskouna. Smlouvu budou ještě v prosinci schvalovat zastupitelé.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), pražský primátor Zdeňek Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP 09)

Článek

„Rozhodli jsme se povýšit náš vztah, který máme už od roku 2001, na sesterskou smlouvu. Upravujeme vztah s vícero městy, se kterými jsme doteď měli pouze neformální vztahy,“ řekl na tiskové konferenci po jednání rady primátor Hřib.

Takovou smlouvu by chtěl do budoucna navázat například s Vídní nebo Bratislavou.

Hřib: Čekáme na luskouna

Spolupráce by podle Hřiba měla proběhnout v několika oblastech. „Jde o chytrá řešení v oblasti zdravotnictví, vzdělávání nebo dopravy, také poskytování stipendií na studium čínštiny a spolupráce se zoo. Očekáváme příchod luskouna. To bude první formální krok,” dodal Hřib.

„Pražská radnice je na špatné cestě.” Zeman respektuje trestání českých umělců ze strany Číny

Domácí

Luskoun je jediný savec, který má šupiny, vyskytuje se v Asii. Živí se převážně mravenci.

K podpisu smlouvy s Tchaj-pejí by mělo dojít v lednu 2020.

Praha letos v říjnu ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává politiku jedné Číny, kterou v minulém volebním období uzavřela primátorka Adriana Krnáčová (ANO). I tehdy byla součástí smlouvy spolupráce i se zoo. Praha usilovala o příjezd pandy, jejíž příjezd primátorka slibovala, to se nakonec nepodařilo.

Za ukončení smlouvy si Praha vyslechla kritiku i výhrůžky z čínské strany. Čína zrušila i vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou.

Šikana, výhrůžky, totalitní pohled na svět. Vedení Prahy chce už jen konec smlouvy s Pekingem

Domácí

Proti narušení vzájemných vztahů se v létě primátor Hřib ohradil s tím, že Čína není spolehlivý partner a že Praha chce apolitická partnerství.

Pražští radní schválili vypovězení smlouvy s Pekingem 7. října a následně Peking smlouvu 9. října předčasně vypověděl. Praha měla v rámci partnerství s Pekingem získat do zoo pandu, nikdy k tomu však nedošlo.

Apolitické partnerství

„Jedná se o obecný, apolitický text o spolupráci měst v oblastech ekonomické a obchodní spolupráce, vědy a technologií, kultury, cestovního ruchu, vzdělávání, zdravotnictví a dalších,” píše se v dokumentu o partnerství s Tchaj-pejí. Na formalizaci spolupráce se domluvilo vedení města při návštěvě Tchaj-wanu letos na jaře.

Neoblomný Kubera na Tchaj-wan pojede. U mě končíš, řekl mu prý Zeman

Domácí

O českých a tchajwanských vztazích se v poslední době debatuje i na nejvyšší politické úrovni. Na návštěvu země chce příští rok jet předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Jeho úmysl odsoudil prezident Miloš Zeman, který prosazuje česko-čínskou spolupráci. Kubera podle něj plánováním cesty jedná proti ekonomickým zájmům České republiky. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Počínání Kubery i Hřiba v sobotu odsoudil prezidentův expertní tým. Hřib v minulosti kritizoval smlouvu o spolupráci Prahy s Pekingem a vydal se na návštěvu Tchaj-wanu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám