Hlavní obsah

„Pražská radnice je na špatné cestě.” Zeman respektuje trestání českých umělců ze strany Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prezidenta Miloše Zemana není rozumné rušit vystoupení českých umělců v Číně, ale zároveň to hlava státu respektuje jako odvetu za činy pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten se podle něj domnívá, že může vést pražskou politiku, která není politikou jedné Číny. Magistrátní koalice chce ze smlouvy s Pekingem odstranit bod, že Praha souhlasí s politikou jedné Číny.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Miloš Zeman během návštěvy Srbska

Článek

„Pan primátor Hřib zasel vítr a my všichni teď sklízíme bouři. Já sám se nedomnívám, že je rozumné rušit kulturní akce. Ale na druhé straně musím respektovat, že je to odveta za to, že pan primátor Hřib se zřejmě domnívá, že může prezentovat nezávislou pražskou politiku, která není politikou jedné Číny,” řekl Zeman, který ve čtvrtek končí státní návštěvu Srbska.

Politika jedné Číny podle něj byla aplikována všemi českými vládami i například USA. „Takže není to nic nového a pražská radnice je poněkud na špatné cestě,” dodal Zeman. Nevysvětlil však, proč by tato politika měla být akcentována ve smlouvě mezi dvěma metropolemi.

Čína zamítla domluvená turné několika českých hudebních těles. Důvodem je to, že mají v názvu slovo Praha. Prvním z nich byl orchestr PKF – Prague Philharmonia. Povolení následně nedostaly Pražákovo kvarteto, Symfonický orchestr Českého rozhlasu (Prague Radio Symphony Orchestra) a hudební soubor Guarneri Trio Prague.

Důvodem je zřejmě dřívější prohlášení pražského primátora Hřiba o změně smlouvy o partnerství s Pekingem. Z ní chce současná rada českého hlavního města odstranit bod, kterým Praha souhlasí s politikou jedné Číny, jež neuznává nezávislost Tchaj-wanu; podle pražské radnice se takové formulace do smlouvy mezi městy nehodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám