Hlavní obsah

Místo byznysu pomáhá český miliardář Ukrajině. E-shopem na zbraně i vynalézáním rušiček dronů

Jablonec nad Nisou

Mohl se věnovat byznysu nebo užívat zaslouženého důchodu. Podnikatel, mecenáš a jeden z nejbohatších Čechů Dalibor Dědek ale věnuje v posledních dvou letech hodně svého času událostem na Ukrajině a podpoře jejího boje proti ruskému agresorovi.

Foto: Michael Polák, Novinky

Český podnikatel, mecenáš a filantrop Dalibor Dědek

Článek

„Rok od vypuknutí války jsem se věnoval téměř jenom Ukrajině. Připadal jsem si jako ukrajinský agent,“ přiznává muž, který už v prvních dnech války založil iniciativu We must act a který stojí třeba za projektem Nadačního fondu pro Ukrajinu.

Dědek je zakladatelem společnosti Jablotron, která se zaměřuje na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení a poskytuje i bezpečnostní služby. V Jablonci nad Nisou dnes zaměstnává zhruba 650 lidí, patří do svěřenského fondu Dědkovy rodiny, má čisté zisky v řádech stamilionů korun a 80 procent její produkce míří na export.

Velkou část času, kterou firmě její zakladatel věnoval, teď ale zabrala podpora Ukrajině.

Ukrajincům bude pomáhat český dron Bivoj

Válka na Ukrajině

Naši montéři jsou v zákopech

„Živě si pamatuji, když nás v roce 1968 přepadli Rusové. Bylo mi jedenáct. Babička mě tehdy budila s tím, že začala válka a v ulicích jezdily tanky. Takže když jsem viděl, co se děje na Ukrajině, tak to hned vyvolalo tuto asociaci na minulost,“ popisuje podnikatel, co ho motivovalo od prvních okamžiků pomáhat Ukrajině.

„Hlavně šlo ale o to, že my (Jablotron) jsme na Ukrajině měli skoro 2600 proškolených montérů a většina z těch chlapů je dnes v zákopech. Takže naše ukrajinská distribuční síť byla vlastně počátkem naší pomoci. Nakupovali jsme jim třeba SUV auta, protože v začátku neměli nic. Ti chlapi šli bránit své manželky a děti a měli holé ruce, to bylo zoufalé,“ popsal miliardář.

Už několik dní po začátku ruské invaze na Ukrajinu zastavil Dědkův Jablotron prodeje do Ruska a Běloruska a zablokoval datové služby pro své už dříve namontované výrobky v těchto zemích. Dotklo se to více než osmi tisíc uživatelů. Ti před vypnutím dostali od Jablotronu zprávu s vysvětlením, že firma považuje vojenskou agresi vůči Ukrajině za zločin.

Později ruským a běloruským uživatelům nabídla, že jim služby obnoví, pokud se otevřeně postaví proti válce. „Nikdo toho nevyužil,“ říká dnes Dědek s tím, že Jablotron naopak čelil z ruské a běloruské strany výhrůžkám soudních procesů. „To ale vyšumělo,“ dodává podnikatel.

Český Jablotron zablokoval datové služby pro klienty v Rusku a Bělorusku

Internet a PC

Osmdesát tanků

Dědkův Nadační fond pro Ukrajinu stojí i za e-shopem Dárek pro Putina, jehož prostřednictvím lidé mohou přispívat do kampaní na nákup zbraní pro Ukrajinu nebo stejnou věc podpořit nákupem triček a jiných dárků.

„Je mi jasné, že když vybereme peníze na jeden tank, tak tím situaci na frontě nezměníme. Ale zrovna u kampaně na nákup tanku bylo ohromně povzbuzující to, že když jsme ho oficiálně předali, tak se ozval náš partner z Holandska, který si přál zůstat v anonymitě. Ptal se nás, jak a kde jsme tank sehnali, a sám jich následně koupil osmdesát,“ popisuje Dalibor Dědek. „To, že zapalujeme tyto jiskérky, to mi dělá velikou radost.“

Foto: Michael Polák, Novinky

Dalibor Dědek

Druhým zdrojem uspokojení a dobíječem energie jsou podle jeho slov reakce od lidí. „Před pár týdny mě v Praze zastavil starší pán a ptal se mě, jestli jsem Dědek. Když jsme si to vysvětlili, tak mi řekl, že už je dlouho v důchodu, ale že každý měsíc posílá našemu fondu sto korun na nákup zbraní, protože díky tomu má pocit, že aspoň něco proti tomu zlu dělá,“ líčí podnikatel.

Dárek pro Putina: Black Hawk Čestmír dosedl na Letné

Domácí

Rušičky v Jizerkách

Podle svých slov je díky distribuční síti, kterou Jablotron na Ukrajině měl, dosud v kontaktu s mnoha lidmi, kteří jsou aktivními účastníky bojů. I skrze ně se podnikatel snaží pomáhat. „Protože mě baví vynálezcovství, tak jsme teď vyvíjeli detektory a rušičky dronů, na tom jsem se aktivně podílel. V dubnu jsme je testovali na loukách v Jizerských horách,“ popsal podnikatel.

Dědek je svými mecenášskými aktivitami znám dlouhodobě. Jeho nadace v minulosti například organizovala a financovala ubytování pro bezdomovce v Praze, v Jizerských horách zase skoupila nejkrásnější a nejdůležitější louky, aby zůstaly zachovány a nepadly do rukou developerů. V Jablonci nad Nisou Jablotron vybudoval také domov důchodců, Svobodnou základní školu a chystá soukromou ortopedickou kliniku.

Zvyknout si na válku a jen přihlížet? To by neskončilo dobře, varuje Dědek z Dárku pro Putina

Zbytečná válka

Výběr článků

Načítám