Hlavní obsah

Dárek pro Putina: Black Hawk Čestmír dosedl na Letné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iniciativa Dárek pro Putina spustila další ze sbírek na pomoc Ukrajině bránící se ruské agresi. Ve spolupráci s ministerstvem obrany se naskytla možnost koupit americký víceúčelový vrtulník Black Hawk. Stroj pojmenovaný Čestmír veřejnosti představila v pátek, kdy dosedl na Letenské pláni.

Vrtulník pro Ukrajinu přistál na Letenské pláni.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Pro iniciativu jde o zatím největší sbírku - Black Hawk, který se jako jeden z mála nachází v Evropě v soukromých rukou, vyjde na částku přes 100 milionů korun.

„Stroj pochází z osmdesátých let a prošel inspekcí ukrajinských leteckých expertů. Je v pořádku, a pokud se na něj složíme, bude jej ke svým operacím využívat ukrajinská vojenská rozvědka, která jej chce nasazovat na speciální akce a používat pro výcvik pilotů,“ uvedla iniciativa s tím, že Ukrajinci již stroji tohoto typu disponují.

Dvoumotorový stroj, na který se vybírá částka 105 milionů korun, lze na Ukrajině využívat k transportu vojáků, evakuaci i elektronickému boji.

Češi to dokázali. Ničivý Přemysl vyrazí na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Pokud se podaří částku vybrat, bude ve spolupráci s ministerstvem obrany dopraven na Ukrajinu a předán ukrajinské rozvědce. V pátek odpoledne bylo ve sbírce vybráno přes 3,2 milionu korun.

Mezi nejznámější kampaně, které Dárek pro Putina prozatím zorganizoval, patří pořízení raketometu RM-70 pojmenovaného Přemysl či tanku T-72 nazvaného Tomáš. Na Přemysla a munici pro něj lidé vybrali přes 50 milionů korun. Sbírka na Tomáše dosáhla částky 36 milionů korun.

Foto: Pavel Jaňurek

Vrtulník Sikorski UH-60, pojmenovaný Čestmír, přistál na Letné.

Ukrajinci zveřejnili záběry tanku Tomáš u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám