Hlavní obsah

Ministři: stíhačky musíme posoudit i politicky

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina ministrů soudí, že jednání o výběru čtrnácti stíhaček pro českou armádu bude ještě složité, ačkoli komise určená k přezkoumání pěti nabídek jednomyslně doporučila vládě pronájem švédských gripenů. Vláda bude muset totiž přezkoumat, zda politické důvody nepřeváží ekonomicko-vojenské výhody švédské nabídky, obsahující úplně nová letadla.

Foto: Pavel Čempěl

Národní dům v současném stavu

Článek

I když žádný z oslovených členů vlády nepřipustil, že by existovaly politické tlaky Spojených států, většinou uvedli, že strategické partnerství s USA a s NATO budou muset vzít v úvahu.

"Pokud je mi známo, komise posuzovala pouze důvody ekonomicko-technické, ty politické budou na vládě," uvedl ministr informatiky Vladimír Mlynář (US-DEU). Dodal, že politické důvody jsou zřejmé: "Jedna letadla jsou americká a druhá evropská."

Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) Právu řekl, že závěry komise jsou dost jednoznačné, ale konečný soud vyřkne vláda, až si ministři prostudují potřebné materiály. "Je to politické rozhodnutí. Musíme vzít do úvahy všechno, i strategické partnerství," podotkl Svoboda.

Špidla nechtěl mluvit

Premiér Vladimír Špidla o politických důvodech, které by mohly změnit doporučení komise, nechtěl mluvit. "Veškeré své názory řeknu svým kolegům ve vládě," řekl pouze.

První vicepremiér a ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) připustil, že o politických aspektech nákupu stíhaček bude vláda muset diskutovat. "Pokud budou ekonomicko-vojenské parametry shodné, tak pak může hrát nějakou roli strategické partnerství," uvedl.

Podle vicepremiéra Petra Mareše (US-DEU) bude nutné zvážit, nakolik je výhodné mít výzbroj od členské země Aliance a jaká rizika nese s sebou, když ČR koupí výzbroj od neutrální země.

"Je důležité, aby názory všech ministrů byly publikovány jmenovitě, protože jde o příliš důležitou zakázku, než abychom se skrývali za nějaká tajná jednání nebo zástěrku národní bezpečnosti," připomněl Mareš.

ODS posuzuje nákup skepticky

Poslanci z opoziční ODS jsou vůči nákupu stíhaček skeptičtí. Předseda výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím si myslí, že armáda v době své reformy a úbytku financí by o nákupu stíhaček neměla ani uvažovat. "Tento výběr je předčasný, protože není zřejmý ani střednědobý, ani dlouhodobý finanční plán armády," řekl Právu Vidím.

Stínový ministr obrany Petr Nečas uvedl, že "gripen je docela hezká zajímavá hračka, ale jako zbraň nebyl ještě vyzkoušen a ani varianta interoperability s NATO není ještě operačně ověřená". Dodal, že nelze vyloučit, že ČR bude financovat v mnoha ohledech vývoj stíhaček pro švédskou soukromou firmu z peněz daňových poplatníků.

Šéf poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik Právu řekl, že z ekonomického hlediska by bylo lepší nakoupit gripeny. "Bylo by nelogické, aby ČR jako člen EU dávala vydělávat ekonomickému konkurentovi," podotkl Kováčik. Dodal, že doufá, že vláda neudělá kroky, kterými by zamezila projednávání této záležitosti ve Sněmovně.

Náčelník Štefka: musíme vidět dál

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka se zdržuje přímého komentáře k doporučení vládních expertů, ale myslí si, že při rozhodování by vláda měla vzít na zřetel i to, jaká letadla pro českou armádu nakonec dokoupí.

"Doporučení je jedna věc, ale samozřejmě je to také investice do budoucna. Musíme uvažovat i o tom, co bude dál. Jestli se bude pokračovat v programu gripen, anebo jestli naopak půjde o jiné letadlo, a také uvažovat o využití logistické podpory," řekl na dotaz ČTK v Bruselu.

Česko má nyní zájem o 14 strojů, pro doplnění leteckého parku míní po roce 2010 zakoupit dalších deset kusů.

Náčelník nevyloučil případné další konzultace se spojenci, jak je už požadují Američané, ale zdůraznil, že nyní jde o politické rozhodnutí: "Je to otázka politická - a my jsme vojáci a budeme připravovat piloty a techniku k tomu, aby mohla být použita."

Velitel 22. základny taktického letectva v Náměšti nad Oslavou Martin Hejra také nechtěl případný nákup gripenů příliš komentovat: "Budu se vyjadřovat až k samotnému létání, ale rozhodně ne k výběru typu letadla." Dodal jen, že máme šikovné piloty. "Ať už to bude gripen, F-16 nebo F-18, piloti to zvládnou."

Reklama

Související články

USA znepokojeny švédskou nabídkou stíhaček

Nabídka Švédska dodat čtrnáct nových nadzvukových gripenů české armádě vyvolala mezi částí politiků i některých armádních činitelů značné rozpaky. Obávají...

Švédové jsou ochotni gripeny ještě zlevnit

Švédsko je ochotno jednat o ještě výhodnějších podmínkách pronájmu čtrnácti nových stíhaček JAS-39 Gripen, jež nabízí Česku. Právu to ve středu potvrdil zdroj...

Komise doporučila vládě stíhačky Gripen

Odborná komise, která měsíc posuzovala pět nabídek na dodávku nadzvukových letounů pro českou amrádu, vládě doporučila švédskou nabídků 14 nových strojů...

Výběr článků

Načítám