Hlavní obsah

Gross je v hodnocení popularity předposlední

Právo, ČTK, luk
ČESKÁ REPUBLIKA

Agentura STEM v březnu zaznamenala hluboký propad popularity premiéra Stanislava Grosse. Skončil na předposledním 26. místě s kladným hodnocením pouze 18 procent dotázaných, což je o 29 procentních bodů méně oproti lednu.

Foto: BHC Most

1.liga družstev – billiard-hockey šprtec

Článek

Příznivci výrazně ubyli i dříve nejoblíbenější političce, ministryni školství Petře Buzkové. Nyní ji pozitivně hodnotí 38 procent lidí, což je o 14 bodů méně.

Popularita klesla také Grossovu hlavnímu politickému rivalovi, šéfovi lidovců Miroslavu Kalouskovi. Je na 20. místě s 28 procenty (-11 %).

Nejoblíbenější je ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) s 65 procenty (+4 %), následuje místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém s 52 procenty (+5 %) a předseda ODS Mirek Topolánek, kterému věří 47 procent (-1 %) dotázaných.

Gross: Je důležité dokončit to, co jsme začali

Premiér Stanislav Gross považuje pokles své popularity za logický důsledek kampaně, která se podle něj vedla v posledních dvou měsících "bez ohledu na fakta" v některých médiích. Zároveň připustil, že je to možná důsledek i některých jeho nezvládnutých reakcí a nedocenění rizik spojených s podnikáním jeho manželky. Grossovu reakci na nejnovější průzkum agentury STEM zaslala ČTK mluvčí sociální demokracie Lucie Orgoníková.

"Jsem si jist a doufám v to, že česká veřejnost podpoří kroky, které má ČSSD a vláda připraveny. Důvěra lidí je pro politika a politiku vůbec důležitá. Věřím, že se lidé sami přesvědčí o smysluplnosti naší práce. Pro budoucnost naší země je důležité dokončit to, co jsme začali, a neutíkat od rozdělané práce. Pokud to zvládneme, mám právo opět žádat o důvěru," sdělil Gross.

Opozice: premiér by měl reagovat

Opoziční politici tvrdí, že předseda vlády Stanislav Gross by měl nějakým způsobem reagovat na značný propad své popularity. ODS věří, že kvůli téměř třicetiprocentnímu propadu popularity Gross odstoupí. Komunisté soudí, že Gross nereaguje správně na podněty občanů. Grossovo vyjádření se zatím ČTK získat nepodařilo.

Předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že kdyby Gross celou situaci ohledně vládní krize pochopil, tak již tři měsíce premiérem není. "Pak by jeho popularita jako premiéra nemohla klesat, protože by nebyl premiérem," uvedl. "Je to problém schopnosti reagovat správně na podněty občanů," komentoval výsledky průzkumu místopředseda KSČM Vojtěch Filip.

Výsledky podle sociologů naznačují, že veřejnost nelibě reaguje na politické konflikty a že u ní často ztrácejí oba účastníci sporu. Odborníci připomínají, že podobně reagovala veřejnost na společenskou a politickou krizi v závěru roku 1997. Tehdy stihl pokles příznivých hodnocení tehdejšího předsedu ODS Václava Klause i šéfa KDU-ČSL Josefa Luxe. Naopak přechodně vzrostla popularita tehdejšího lídra nově vznikající Unie Svobody Jana Rumla a šéfa ČSSD Miloše Zemana, uvádí ČTK. 

Související témata:

Související články

Grossova popularita znovu klesla

Přesvědčování veřejnosti premiérem Stanislavem Grossem o úpřímnosti se zjevně minulo účinkem. Podle zářijového průzkumu veřejného mínění agenturou CVVM...

STEM: Topolánek je populárnější než Gross

Šéf ODS Mirek Topolánek v listopadu vůbec poprvé předstihl v popularitě premiéra a úřadujícího předsedu ČSSD Stanislava Grosse. Podle průzkumu agentury STEM,...

Výběr článků

Načítám