Hlavní obsah

ČSSD varovala lidovce před ovlivňováním sjezdu

Právo, Oldřich Danda, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Informace úterního Práva, podle níž lidovci odejdou z vlády, zůstane-li v jejím čele Stanislav Gross, v úterý způsobila rozruch mezi špičkami sociální demokracie. Ty tvrdí, že Kalouskova strana stupňuje tlak před sjezdem ČSSD, aby dosáhla nezvolení Grosse předsedou strany.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.8.2018 Opěrná zeď nad budoucím novým stadionem Bazaly se zazelení.

Článek

Vicepremiér a Grossův vyzyvatel Zdeněk Škromach Právu řekl, že to považuje "za nestandardní způsob, jak ovlivňovat sjezd jiné strany."

Lidovci se v úterý odmítli jednoznačně vyjádřit k výroku člena nejužšího vedení své strany, který pro Právo uvedl, že"pokud zůstane Gross, my odejdeme". Tvrdili, že otázku odchodu z vlády by měla vyřešit jejich celostátní konference až po sjezdu ČSSD. Podle Škromacha mohou mít lidovecké hrozby přesně opačný účinek, než jaký by si přáli. "Delegáti sjezdu mohou mít ten pocit, že je třeba podpořit Stanislava Grosse na předsedu, protože ho lidovci nechtějí, když to řeknu velmi jednoduše," dodal.

Nový předseda a vedení ČSSD musí podle Škromacha okamžitě po sjezdu začít jednat s koaličními partnery, ale i s ODS a KSČM. Nynější vývoj koaliční krize, o níž ÚVV ČSSD konstatoval, že skončila, je podle něj vzhledem k volbě nového vedení strany nešťastný. "Jedni mohou být motivováni tím, že se konečně lidovců zbaví, druzí zase tím, že chtějí podržet Standu Grosse. Může to mít ještě zajímavý průběh," řekl Právu Škromach.

"Následky by měli na triku"

Pokud by lidovci sami neodešli a přitom i po sjezdu naléhali na Grossovo odstoupení z čela vlády, musel by to být premiér, kdo by navrhl odvolat lidovecké ministry, a to považuje Škromach za nevýhodné. "Myslím, že bychom těžko obhajovali svou pozici, pokud bychom je takzvaně z vlády vyhnali," uvedl Škromach a dodal, že koaliční smlouvu by porušila ČSSD. Pokud odejdou lidovci sami, nebo se zúčastní či iniciují hlasování o nedůvěře vládě, budou to oni, kdo nedodržel své závazky k partnerům, soudí Škromach.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) Právu řekl: "Pokud se lidovci rozhodnou zrušit toto koaliční uspořádání, musí počítat s tím, že budou mít všechny politické následky na triku."

Kalousek: výzvy od nás nečekejte

Podle informací Práva vládla na včerejším zasedání předsednictva KDU-ČSL vzrušená atmosféra a členové vedení zjišťovali, kdo informaci do Práva pustil. Stranický šéf Miroslav Kalousek odmítl, že by odchod lidovců v případě Grossova setrvání ve vládě u lidovců už prosadil. "Živé diskuse se vedou stále, ale živé diskuse jsou věc jedna a návrhy na usnesení je věc druhá," uvedl na otázku Práva.

Otázku odchodu z koaliční vlády by podle nich měla vyřešit až celostátní konference. Nejbližší se sejde tuto sobotu. Podle Kalouska ale nelze očekávat, že by konference o případném odchodu ministrů jednala.

Ministr dopravy a místopředseda KDU-ČSL Milan Šimonovský k případnému odchodu lidovců z vlády Právu řekl: "Věřím, že si tuto otázku po sjezdu ČSSD nebudeme muset klást."

Reklama

Výběr článků

Načítám