Hlavní obsah

Ministr Blažek žaluje soudce kvůli vstřícnosti k médiím v brněnské bytové kauze

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pohnal před kárný senát Nejvyššího správního soudu Aleše Dufka, soudce, který v pozici pověřeného místopředsedy brněnského městského soudu poskytl médiím včetně Novinek informace týkající se soudních rozhodnutí, v nichž se vyšetřovaly tzv. brněnské bytové kauzy.

Soudce Aleš Dufek (vpravo) a jeho advokát Lukáš PrudilVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Blažek tvrdí, že soudce svou vstřícností ohrozil trestní řízení, podle Dufka ale dávno všechny informace kolovaly v médiích.

Ministr Blažek, který se o brněnské kauzy intenzivně zajímal a často o nich psal na Twitteru, se k soudu nedostavil a poslal za sebe ředitelku odboru kárné agendy ministerstva Kateřinu Skalkovou.

„Soud se k poskytnutým informacím dostal jen proto, že povoloval domovní prohlídky a rozhodoval o vazbách. Přípravné řízení je přitom neveřejné a v dotčené kauze si vyhradila právo informovat veřejnost dozorující státní zástupkyně, což také uměřeně činila,“ prohlásila Skalková.

Stříž: Blažek není Mirek Dušín, ale v kauze bytů jednal zákonně

Domácí

Poskytnuté informace se týkaly kauzy, v níž mezi obviněnými skončil například vlivný člen brněnské ODS Otakar Bradáč, policisté také prohledali kancelář náměstka brněnské primátorky a současného ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), který ale nebyl z ničeho obviněn.

V kauzách jde o čachry s městským majetkem. „Poskytnuté dokumenty byly vágně anonymizované a šlo z nich seznat, o které osoby se jedná,“ dodala zástupkyně ministerstva s tím, že proti zveřejnění informací protestoval i vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel.

Foto: Petr Kozelka

Soudce Aleš Dufek (vpravo) a jeho advokát Lukáš Prudil

Předseda kárného senátu Tomáš Langášek uznal, že případ je velmi komplikovaný a rozhodnutí kárného soudu by mohlo ovlivnit poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Soudce Dufek upozornil, že ve chvíli, kdy informace médiím poskytl, už jména i skutky lidí zapletených do případu dávno plnily stránky zpravodajství. Pozastavil se nad tím, že mu Blažek vytýká, že z rozhodnutí šlo poznat, že se týká prvního náměstka brněnské primátorky.

Vláda šetří, ale Blažek chce vyšší odměny advokátů

Stalo se

„Tvrdí, že z toho každý poznal, že šlo o pana Hladíka. Ale pan Hladík už předtím ve více než dvou desítkách článků říkal, že ano, že je to on, u koho byla prohlídka, a že byl na výslechu,“ zdůraznil Dufek.

Dufek pak zaútočil přímo na nepřítomného ministra.

„Klade se mi za vinu ohrožení důvěry v justici, ale možná veřejnost nebude mít důvěru k nejvrcholnějšímu zástupci justice, když podává takovou kárnou žalobu. Jedná se tam totiž o osoby ze stejné politické strany a o člověka, který se tehdy měl stát ministrem,“ vypočetl.

Soudce Dufek přiznal, že mohl žádosti o informace zamítnout a mohl mít klid.

„V médiích už tehdy bylo skoro všechno a mně připadlo trapné říkat, že jim něco neposkytnu. Jsem naprosto přesvědčen o tom, že kdyby tam nebyla osoba, která se měla stát ministrem, tak by to ministra Blažka nezajímalo. Za třicet let praxe se nestalo, že by se ministr zajímal o konkrétní kauzu u našeho soudu. Byl jsem přesvědčen, že žádné vyšetřování nemůžu zmařit,“ dodal.

Poslanec ODS zjišťoval politické vazby žalobkyně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám