Hlavní obsah

Ministr Blatný k šíření epidemie covidu

Novinky, Jan Menšík

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zhodnotil vývoj epidemie onemocnění covid-19. Pravidelná páteční tisková konference je naplánována na 14. hodinu a Novinky ji nabídly živě.

Záznam: TK Jana BlatnéhoVideo: ČTK

 
Článek

Mapa České republiky, která ukazuje na šíření onemocnění v regionech, je již několik týdnů červená, to značí nekontrolovatelný komunitní přenos. Ve čtvrtek přibylo v Česku 13 231 nově nakažených. To je o zhruba 2500 méně než ve středu, kdy byl zaznamenám dosavadní rekord, co se týče denních přírůstků od vypuknutí epidemie v březnu.

Dušek: Omezení potrvají ještě nejméně dva týdny

Koronavirus

Čtvrteční číslo je srovnatelné s hodnotami z minulého týdne. Až na výjimky tedy počet zjištěných případů neroste, ale ani neklesá. Ve středu se zvýšil podíl pozitivních osob na celkovém počtu testovaných, ve středu dosáhl 34,85 procenta z 45 tisíc testů. Je to zatím nejvyšší podíl od jara.

Počty hospitalizovaných a zemřelých v souvislosti s koronavirem rapidně narůstají a podle ředitele Ústavu zdravotnických statistik a informací Ladislava Duška se tak bude dít ještě nějakou dobu. K rozvolnění opatření tedy podle něj bude možné přistoupit nejdříve za zhruba dva až tří týdny.

„Počty hospitalizovaných v žádném případě neklesají. Máme zasaženou velkou skupinu seniorů, což je záruka dalších a dalších hospitalizací,“ varoval ve středu Dušek členy sněmovního zdravotního výboru.

Podle dat ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích hospitalizováno 8236 pacientů s covidem. Do statistik zemřelých ve čtvrtek přibylo 97 lidí, celkově je počet obětí 4330.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám