Hlavní obsah

Ministerstvo zdravotnictví promrhalo milióny za neexistující IT systém

• Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví promrhalo 3,2 miliónu korun za IT systém, na kterém se ani nezačalo pracovat. Při kontrole hospodaření resortu to zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Při prověřování narazil úřad také na chyby v účetnictví, sdělil mluvčí NKÚ Jaroslav Broža.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na vytvoření systému pro podporu řízení kvality a nákladovosti ve zdravotnictví ministerstvo zdravotnictví uzavřelo tři smlouvy v červnu 2010 a po zhruba roce a půl tento projekt zastavilo. Dodavateli sice žádné peníze nevyplatilo, za projektové řízení ale ministerstvo zaplatilo přes dva milióny korun a další více než milión uhradilo advokátní kanceláři za právní analýzu a rozvázání smlouvy s dodavatelem. "Přestože se na praktickém naplnění projektu vůbec nezačalo pracovat, ministerstvo v souvislosti s ním vyplatilo celkem 3,2 miliónu korun," uvedl NKÚ.

Účetnictví nebylo podle kontrolorů v letech 2009 až 2013 správné, protože ministerstvo zdravotnictví účtovalo některé položky do období, s nímž dané účetní případy časově ani věcně nesouvisely. Nedostatky NKÚ zjistil také u odpisů majetku a obsahového vymezení položek účetní závěrky.

„Bývalé vedení ministerstva v čele s ministryní (Danou) Juráskovou se rozhodlo zadat projekt, který vedení následující, tedy za pana ministra (Leoše) Hegera, vyhodnotilo jako nadbytečný,” okomentoval zprávu NKÚ ministr Svatopluk Němeček.

„Výdaje, které NKÚ ve své zprávě kritizuje, tedy vlastně vydalo minulé vedení ministerstva za to, aby dle všech nezbytných pravidel zastavilo projekt za téměř tři čtvrtě miliardy, který zdědilo a vyhodnotilo jako nepotřebný,“ upřesnil.

Klesly výdaje za materiál

Kontrolní úřad poukázal také na výdaje na cestovné, za které se v letech 2011 až 2013 ročně utratilo 5,3 až 6,1 miliónu korun. O více než třetinu se v tomto období zvýšily výdaje na reprezentaci z miliónu korun v roce 2011 na téměř 1,7 miliónu korun o dva roky později. Za dary v kontrolovaném období ministerstvo zdravotnictví utratilo nejvíce v roce 2012, kdy za ně zaplatilo 410 tisíc korun.

Výrazně naopak klesly výdaje za spotřebu materiálu. Z 980 miliónů korun v roce 2011 se snížily na 65 miliónů o rok později a necelých 53 miliónů korun v loňském roce. Velké výdaje v roce 2011 ovšem souvisely s nákupem očkovacích látek proti chřipce.

NKÚ svou kontrolou prověřil nakládání s majetkem a výdaje ministerstva zdravotnictví za celkem 521 miliónů korun. Kontroloři se vedle zmíněných oblastí soustředili také na výdaje za konzultační, právní a poradenské služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám