Hlavní obsah

Ministerstvo umožní všem lékařům léčbu ivermektinem

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo, že všichni poskytovatelé lékařské péče budou moci pacientům podávat lék ivermektin. Podání bude záležet na rozhodnutí lékaře, musí být v souladu s doporučením Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a bude potřeba informovaný souhlas pacienta. Oznámila to v pátek mluvčí resortu Barbora Peterová.

Foto: Novinky

Ivermectin.

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví umožňuje všem poskytovatelům zdravotní péče podání léčivého přípravku ivermektin, pokud to bude v souladu s platnými stanovisky SÚKL a pacient vyplní informovaný souhlas. Zároveň je ale nutné dodat, že dosud neexistují dostatečné důkazy o prokazatelně kladném vlivu ivermektinu na léčbu onemocnění covid-19,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Léčba ivermektinem je podle něj experimentální, a nelze ji proto nyní považovat za součást standardní a standardizované odborné péče v léčbě pacientů s covidem-19.

Ivermektinu věříme, lidé by ale lékaře neměli tlačit, říká primář Rezek

Koronavirus

Lék již některým pacientům podávají lékaři v brněnské nemocnici u svaté Anny, kde s ním mají pozitivní zkušenost.

Ministerstvo připomnělo, že podle stanoviska výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP neexistuje pro využití ivermektinu v primární péči dostatek podkladů medicíny založených na důkazech, a to zejména podkladů z prostředí primární péče, pro které je lék určen.

Šéfredaktor Práva k ivermektinu: Když všichni mlčí, někdo křičet musí

Komentáře

O použití ivermektinu se lékaři přou po celém světě. Část je proti, protože jim chybí jednoznačný výsledek velké a kvalitně provedené studie, část poukazuje na to, že se za třicet let užívání 3,7 miliardy dávek ukázal jako bezpečný a pacientům s covidem v nemocnicích pomáhá.

Reklama

Související témata:

Související články

Ivermektin pro praktiky má v rukou SÚKL

Ministerstvo zdravotnictví chce s rozhodnutím ohledně podávání ivermektinu praktickými lékaři počkat na stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL)....

FLCCC: Lékaři, kteří se nebojí kontroverze

Mezi vědci stále panují spory o tom, jak správně a účinně léčit pacienty s covidem-19. Americká aliance lékařů FLCCC (Front Line Covid-19 Critical Care), která...

Výběr článků

Načítám