Hlavní obsah

Ministerstvo platí za konference spolku Vrecionové, samo je uspořádat neumí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konference Venkov, na které se každoročně scházejí zástupci regionů, aby řešili své palčivé problémy, má přívlastek „národní“. Za peníze ministerstva zemědělství ji ale pořádá zájmový spolek europoslankyně Veroniky Vrecionové (ODS). Úřad sám by prý akci uspořádat nezvládl.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS)

Článek

Smlouvy jsou zveřejněny v registru na internetu. Z něj vyplývá, že Spolek pro obnovu venkova, který vznikl v roce 1993, dostal na organizaci konference Venkov peníze od ministerstva zemědělství již mnohokrát.

Za letošní seminář, který se má konat v říjnu v Mělníku, ministerstvo zaplatí 1,9 milionu korun. V roce 2022 se konference konala v Moravskoslezském kraji a resort se spolkem uzavřel smlouvu na 1,2 milionu korun, v roce 2021 vyšla konference na 1,9 milionu, v letech 2019 a 2018 na 900 tisíc korun.

Nabízí se otázka, proč si podobnou akci neuspořádá ministerstvo samo, pokud ji potřebuje, a musí si k tomu najímat jako organizátora jiný subjekt. Různé podobné akce totiž resorty běžně pořádají a sami si na ně objednávají prostory, techniku i catering.

Naštvaný Fiala po protestech: Chtěli jsme přidat zemědělcům dvě miliardy, ale asi bude lepší dát je jinam

Domácí

„Na dvoudenní akci pro tři sta až tři sta padesát osob, která se koná vždy na jiném místě Česka, nemá ministerstvo zemědělství dostatečné personální zázemí,“ odpověděl Novinkám mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

„Na akci dohlížíme v rámci přípravy, ale ministerstvo nedisponuje potřebnými lektory, prostory, znalostmi regionu ani dalšími personálními kapacitami, které by umožnily zrealizovat vše nutné pro uspořádání konference v tak velkém rozsahu bez spolupráce s externím subjektem,“ dodal.

Spolek má jen jednoho zaměstnance

Spolek pro obnovu venkova, který má podle účetní závěrky z roku 2022 jen jednoho zaměstnance a kterému předsedá europoslankyně a dvojka eurokandidátky Spolu Veronika Vrecionová, byl podle Bílého vybrán formou otevřené výzvy, přihlásit se prý mohl kdokoliv.

Vrecionová tvrdí, že z akcí nemá její spolek žádný profit a ziskem je spíš prestiž. „Vyúčtujeme každou korunu,“ řekla Novinkám.

Proč si ministerstvo nepořádá akci, na které se takřka každoročně schází zástupci regionů a debatují o problémech zemědělců, samo, neumí europoslankyně říct. „Vlastně nevím, proč to tak funguje. Účastníme se výběrového řízení několik let,“ dodala.

Kalousek: Kvalifikací eurokandidátů Spolu je, že je voliči nechtějí

Domácí

Spolku s pořádáním akcí pomáhají jeho partnerské organizace, Spolky pro obnovu venkova jednotlivých krajů. Z fotografií plyne, že Vrecionová má na akci výsadní postavení a sedává vždy v jejím čele.

„Najímáme prostor a platíme výdaje za konferenci, ale neúčtujeme si další náklady. My jsme nevládní organizace a příjmy máme pouze z členských příspěvků,“ dodala.

Loni se konference konala ve Frýdlantu nad Ostravicí ještě pod záštitou bývalého ministra Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL). Zúčastnilo se jí 320 lidí a vystoupilo tam třiadvacet přednášejících. Tématy konference byla ekologická opatření, udržitelná produkce potravin, infrastruktura a komunitní energetika nebo přístup ke službám na venkově.

Jaké dotace stát proplácel? Ministerstvo financí seznam tají

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám