Hlavní obsah

Jaké dotace stát proplácel? Ministerstvo financí seznam tají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou (ODS) tají informace o tom, jaké dotace stát proplácel, než jich část vláda v rámci úspor seškrtala. Novinky o seznam „šesti nebo sedmi papírů A3“, o němž Stanjura před měsíci hovořil, požádaly podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím. Po odmítnutí resortu věc došla až k soudu, který se postavil na stranu úřadu. Dokument, z něhož kabinet při škrtání výdajů vycházel, tak zřejmě těžko někdy veřejnost uvidí.

Foto: Pavel Karban

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Měli jsme k dispozici asi šest nebo sedm papírů A3 popsaných velmi malým písmem, kde jsme měli všechny dotace identifikovány s tím, kolik je v letošním rozpočtu a jaký je předpoklad pro příští a přespříští rok. Tohle jsme procházeli asi pět týdnů velmi podrobně. Nejprve si všichni členové vlády udělali představu o charakteristice dotací v jednotlivých resortech, zda to jde neziskovému sektoru, samosprávám nebo podnikatelskému sektoru. A pak jsme se s ministry shodli na tom, kolik ve které kapitole uspoříme,“ prohlásil vloni v květnu v rozhovoru pro Právo a Novinky k tehdy připravovanému úspornému balíčku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Mohlo by se zdát, že na obyčejném seznamu o několika stranách, na němž jsou uceleně sepsány všechny dotační tituly, o které si firmy či instituce mohou či v daném čase mohly žádat, nic není. Ministerstvo financí ho ale Novinkám, které o dokument s ohledem na veřejný zájem požádaly, opakovaně odmítlo vydat.

Děláme podle toho zákon, tak je to tajné

Resort zamítnutí žádosti zdůvodnil tím, že jde o podklad pro tvorbu zákona, konkrétně vládního konsolidačního balíčku, který má zlepšit v roce 2024 saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun.

NKÚ: Česko to s dotacemi neumí, jejich přerozdělování spolykalo desítky miliard

Domácí

„Požadovaná informace je podkladovou informací. Povinný subjekt odmítl požadovanou informaci poskytnout na základě ochrany před zásahem do legitimního zájmu povinného subjektu na přípravě legislativních návrhů avizovaných v představeném ozdraveném balíčku,“ ztotožnil se Stanjura s předchozí argumentací svého resortu v srpnovém zamítnutí rozkladu, tedy poslední možnosti, jak rozhodnutí ministerstva zvrátit nesoudní cestou.

Anketa

Zajímá vás, kolik peněz a komu se vyplácí ze státního rozpočtu na dotacích?
Ano
99,1 %
Ne
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10171 čtenářů.

Novinky mají za to, že veřejnost má právo v obecné rovině vědět, v jakém objemu a kam v rámci národní dotační politiky plynou veřejné prostředky z kapes daňových poplatníků, zvláště v době zvyšování některých daní a zavádění opatření na snížení schodku státního rozpočtu. Proto se po opakovaném zamítnutí žádosti ministerstvem financí obrátily v srpnu loňského roku s žalobou proti resortu na pražský městský soud. Ten se však nyní po měsících rozhodování postavil na stranu státní instituce, když žalobu označil za „nedůvodnou“.

„Soud nepopírá, že některé skutečnosti svědčily pro poskytnutí požadovaných informací, v souhrnu však dospěl k závěru, že žalovaný nemusel informace poskytnout, neboť se jednalo o podkladové informace k přípravě návrhu zákona o státním rozpočtu, který nebyl do doby vydání napadeného rozhodnutí předložen,“ stojí v závěru verdiktu městského soudu z konce ledna.

Dotační ekonomika, prohlásil šéf NKÚ

O přebujelém dotačním systému se často vyjadřují politici i odborníci. Hovořil o tom vloni pro Novinky například prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miroslav Kala.

„Vidíme, že stát rozdává dotace plnými hrstmi na všechny strany, ale vůbec se nezajímá o to, jestli ty prostředky k něčemu jsou, nebo nejsou. ČR přešla z tržní ekonomiky do tzv. dotační ekonomiky,“ uvedl tehdy Kala.

Vláda škrtá dotace za více než 80 miliard. Zveřejnila jaké

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám