Hlavní obsah

Minimální mzda vzroste z 9900 korun na 11 tisíc, rozhodla vláda

Novinky, zpe, sir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Minimální mzda se od nového roku zvýší na 11 tisíc korun. Dva dny před krajskými a senátními volbami o tom na středečním jednání rozhodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Novinkám to sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj minimální mzdy

Článek

„Potřebujeme mít takové podmínky, aby se lidem z nízkopříjmových profesí opravdu vyplatilo pracovat. Čím vyšší bude minimální mzda, tím spíše se jim vyplatí pracovat,“ řekla při příchodu na jednání vlády Marksová.

V současné době je nejnižší možný výdělek 9900 korun. Vláda ho od ledna 2017 zvyšuje o 1100 korun.

Mění se i výše minimální hodinové mzdy. Místo stávajících 58,70 koruny bude spodní hranice ve výši 66 korun.

Náklady pro podnikatele budou zhruba 3,5 miliardy, stát zvyšování vyjde asi na 610 miliónů korun. Minimální mzdu pobírá 3,2 procenta pracujících, tedy asi 115 tisíc lidí.

„Rozhodnutí podpoří zaměstnance a jejich kupní sílu, zároveň pomůže ČR přiblížit se vyspělejším evropským ekonomikám, kde je minimální mzda až několikanásobně vyšší než v České republice,” komentoval šéf kabinetu.

Zvyšovat by se mohlo i další rok

Marksová počítá s tím, že by se minimální možný výdělek mohl zvýšit i v lednu 2018. Přesnou částku neřekla, mohlo by se však jednat o 500 až 700 korun.

„Záleží na tom, jak se tady bude vyvíjet minimální mzda, protože v koaliční smlouvě je, že chceme, aby minimální mzda dosáhla 40 procent průměrné mzdy, jako to je u většiny zemí Evropské unie. My už nechceme být někde na posledním žebříčku s Rumunskem a Bulharskem,“ podotkla ministryně.

Po zvýšení na 11 tisíc korun dosáhne minimální mzda přibližně 38,2 procenta průměrné mzdy.

Populismus, zní z ODS

Krok vlády kritizuje pravicová opozice. „Opakované zvýšení minimální mzdy považuji za pouhý předvolební populistický krok. Ačkoliv se Sobotkova vláda často zaštiťuje sociálním dialogem, právě dnes znovu dokázala, že dělá pravý opak. Věcné připomínky podnikatelů a zaměstnavatelů vládní politici trvale přehlížejí a jdou na ruku odborářům,” řekl Novinkám ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Michaela Marksová

Kabinet by podle něj měl spíše snižovat odvody za zaměstnance. „Platy by tak mohly růst všem mnohem rychleji a ještě bez ohrožení pracovních míst, které způsobuje právě navyšování minimální mzdy. Tolik rozumu ale asi od agrosocialistické vlády čekat nemůžeme,” zdůraznil Skopeček.

Výběr článků

Načítám