Hlavní obsah

Minimální mzda má do roku 2029 odpovídat 47 procentům průměrné mzdy, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Minimální mzda má do roku 2029 růst tak, aby odpovídala 47 procentům průměrné mzdy, oznámil ve středu na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pravidla upravuje novela zákoníku práce, kterou schválila vláda.

Foto: ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Do roku 2029 budeme navyšovat minimální mzdu až na 47 procent. Minimální mzdy tedy transparentně porostou,“ uvedl po jednání kabinetu Jurečka.

Fungovat to podle něj má tak, že vláda automaticky do konce září nastaví výši minimální mzdy pro další rok. „Takže to bude předvídatelné,“ uvedl.

Výše 47 procent má být podle Jurečky kompromisem. „Navrhovali jsme rozmezí mezi 45 až 50 procenty. Výsledná varianta je kompromis všech koaličních stran, udělali jsme ho i na základě dlouhých debat se zaměstnavateli,“ vysvětlil.

Porostou důchody i minimální mzda, podnikatelé si připlatí na zálohách

Finance

Změny u zaručených mezd

Změny se dotknou i nastavení zaručených mezd. Ty by měly podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce platit už jen pro veřejný sektor, ne pro firmy.

Ministr chce, aby Sněmovna novelu zákoníku práce přijala do sněmovních prázdnin, tedy do července. Předloha by tak mohla platit už od roku 2025.

Přiměřené minimální mzdy upravuje předloňská směrnice Evropské unie, kterou mají členské země promítnout do praxe do poloviny listopadu. Předpis doporučuje nejnižší výdělek na 60 procentech mediánu hrubé mzdy či na 50 procentech průměrné hrubé mzdy.

Minimální mzda se od ledna zvedla o 1600 korun na 18 900 korun a podle ministerstva práce odpovídá 41,1 procenta průměrného hrubého výdělku, který byl předpovídán pro letošek.

Minimální a zaručené mzdy se od ledna zvýší, schválila vláda

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám