Hlavní obsah

Porostou důchody i minimální mzda, podnikatelé si připlatí na zálohách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vyššími příjmy mohou od nového roku počítat senioři i lidé pracující za minimální mzdu. Spolu s ní se zvýší také zaručené mzdy pro některé profese. Naopak kvůli jejímu růstu budou muset u zdravotního pojištění sáhnout hlouběji do kapsy lidé bez zdanitelných příjmů. Třeba starší studenti prezenčního studia nebo ženy v domácnosti.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

Penze se v lednu zvednou naprosté většině důchodců, a to jak u starobních, tak invalidních, vdoveckých či sirotčích penzí o 360 korun. Důvodem je skutečnost, že poroste pouze základní výměra důchodů, která tak dosáhne 4400 korun.

Zásluhová, procentní část, se vzhledem k předchozí mimořádné valorizaci, zvyšovat nebude. Průměrný starobní důchod by tak měl dosáhnout 20 635 korun.

„Pouze důchodcům, kteří dosáhnou v lednu 85 let věku, bude navýšena procentní výměra o tisíc korun,“ upozornila Česká správa sociálního zabezpečení. To se ovšem i v průběhu roku děje u všech penzistů, kteří dovrší tento věk.

Poslanci chystají milostivé léto na dluhy za zdravotní pojištění

Finance

Vzroste rovněž zvláštní příspěvek pro válečné odbojáře a ty, kteří se účastnili odboje proti komunismu, případně pro jejich pozůstalé. U odbojářů se jedná o zvýšení o 5,2 procenta na 2816 korun a u vdov a vdovců na 1408 korun měsíčně.

Bonus i pojištění

Navýší se rovněž minimální mzda. Od Nového roku se zvedne z 17 300 na 18 900 korun hrubého měsíčně. Při převodu na čistou mzdu by měla činit 16 442 Kč.

Z takzvaných úrovní zaručené mzdy, jež určují nejnižší možné výdělky v jednotlivých profesích, například u uklízeček, prodavaček, ale i manažerů, se zvýší čtyři stupně z osmi.

Zvýšení minimální mzdy pak zdraží zdravotní pojištění osobám bez zdanitelných příjmů. To jsou například ženy v domácnosti, někteří studenti vysokých škol starší 26 let s výjimkou doktorandů nebo nezaměstnaní, které neeviduje Úřad práce.

Podmínkou je, že za ně neplatí pojištění stát ani zaměstnavatel. Zdraží jim z 2336 na 2552 korun. Podobně vzroste minimální pojistné zaměstnanců.

Minimální mzda ovlivňuje i částku, do níž jsou ročně od daně osvobozeny důchody (do jejího 36násobku), nebo roční daňové bonusy u slevy na dítě. Ty mohou uplatnit podnikatelé tehdy, pokud jejich roční příjmy dosahují aspoň šestinásobku minimální mzdy. U zaměstnanců je to měsíčně polovina minimální mzdy.

Nezaměstnaní v evidenci Úřadu práce si pak mohou měsíčně legálně vydělat maximálně polovinu minimální mzdy. Nově to bude 9450 korun.

V minulosti rostla i daňová sleva za umístění dítěte, takzvané školkovné. Jeho výše byla rovná minimální mzdě. Tu ovšem vláda v rámci konsolidačního balíčku zrušila.

V daňovém přiznání za letošek, které budou lidé podávat příští rok, ovšem ještě může figurovat a bude činit 17 300 korun.

Vyšší výdaje živnostníků

Kvůli zvýšení průměrné mzdy pak vzrostou minimální zálohy podnikatelů a živnostníků. U sociálního pojištění zaplatí na hlavní činnost 3852 korun, na vedlejší činnost 1413 korun měsíčně. Pro podnikatele zahajující hlavní činnost je minimální záloha 3210 Kč.

Zdravotní pojištění jim zdraží u hlavní činnosti ze 2722 na 2968 korun. U vedlejší se zálohy neplatí.

Minimální dobrovolné nemocenské měsíční pojistné pro rok 2024 činí 216 korun.

Pravidla pro opakované podpory v nezaměstnanosti budou přísnější

Finance

Výběr článků

Načítám