Hlavní obsah

Minimální a zaručené mzdy se od ledna zvýší, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Minimální a zaručené mzdy pro příští rok by se měly zvýšit, rozhodla na středečním zasedání vláda Petra Fialy (ODS). Nejnižší výdělek by se měl podle návrhu od ledna zvýšit o 1600 korun na 18 900 korun.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Petr Fiala a Marian Jurečka na jednání vlády

Článek

Růst minimální mzdy na 18 900 korun znamená zvýšení o 9,2 procenta. „Nárůst minimální mzdy bude nejvyšší v historii,“ upozornil na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Zároveň budeme postupnými kroky naplňovat cíl, kdy se do pěti let bude minimální mzda zvyšovat transparentně, aby následně byla 45 procent vůči průměrné mzdě, jako je nařízení Evropské unie,“ upozornil ministr.

Ministerstvo práce a sociálních věcí původně navrhovalo dvě varianty přidání od ledna – o 2100 korun, nebo o 1600 korun. Odbory prosazovaly výraznější růst, podle zaměstnavatelů by ale měla minimální mzda růst pomaleji.

Žádost o důchod je možné podat on-line

Domácí

Po neshodě na tripartitě řekl Jurečka, že na jednání kabinetu předloží návrh s nižší částkou.

Zvednou se i čtyři z osmi stupňů zaručené mzdy, která se vyplácí podle náročnosti, odpovědnosti a odbornosti práce.

„Zároveň zvýšili jsme i zaručenou mzdu, která je na minimální mzdu navázaná. A to nejen v prvním a osmém stupni, ale i ve druhém a třetím. To se může týkat až 1,2 milionu lidí v ČR,“ upozornil ve středu ministr práce a sociálních věcí.

O 1600 korun se navýší tři nejnižší stupně a o 3200 korun pak ten nejvyšší.

Podnikatelům by se měly příští rok po nařízeném přidání podle odhadů ministerstva práce zvednout mzdové náklady o 5,21 miliardy korun.

Zaměstnavatelé ve veřejném sektoru by měli zaplatit o 240 milionů korun víc. Na sociálních a zdravotních odvodech by stát měl získat o 2,16 miliardy korun víc.

Do důchodu až v 67 letech a později. Penzijní věk má prudce růst

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám