Hlavní obsah

Rodina doživotně postiženého chlapce z Pardubic dostane miliony, dohodla se s nemocnicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Nemocnice Pardubického kraje se dohodla na mimosoudním vyrovnání s rodinou chlapce, který zůstal po operaci mandlí v roce 2017 v kómatu. V březnu byly podepsány dvě dohody mezi rodinou, nemocnicí a pojišťovnou. Uvedla to mluvčí společnosti Kateřina Semrádová.

Foto: archív ČT

Chlapec skončil po operaci krčních mandlí v bdělém kómatu.

Článek

„Obsah dohody je vázán mlčenlivostí. Detaily tak není oprávněna sdělovat žádná ze stran,“ uvedla Semrádová.

Rodina se po nemocnici několik let domáhala odškodnění 22 milionů korun. Společnost Nemocnice Pardubického kraje jí původně nabízela 15,5 milionu korun, následně částku navýšila. Agentura ČTK uvedla, že výsledné narovnání je kompromisem mezi oběma částkami.

Přivolat pomoc trvalo dlouho

V květnu 2017 tehdy osmiletý chlapec podstoupil operaci mandlí. Čtyři dny poté začal na lůžkové části dětského oddělení masivně krvácet z operační rány.

Případy poškození zdraví v nemocnicích končí i mnohamilionovým odškodným

Domácí

Sestry a lékařka jej nechaly s matkou odejít na ORL ambulanci a snažily se přivolat odbornou pomoc, což trvalo dlouhé minuty. Podle soudu postupovaly chybně.

Kvůli krvácení do úst dítě zřejmě vdechlo krev a dusilo se, což způsobilo těžké poškození mozku. Od té doby je v takzvaném bdělém kómatu.

Lékařka dostala za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti roční trest vězení s podmínečným odkladem na dva roky. Sestru potrestal šestiměsíčním trestem s ročním podmíněným odkladem.

Cítím hlubokou lítost, řekla lékařka v případu Adama, který skončil v kómatu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám