Hlavní obsah

Případy poškození zdraví v nemocnicích končí i mnohamilionovým odškodným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr případů soudních pří ohledně zdravotní péče v nemocnicích v posledních deseti letech (společnost Nemocnice Pardubického kraje se dohodla na mimosoudním vyrovnání s rodinou chlapce, který zůstal po operaci mandlí v roce 2017 v kómatu):

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Červen 2014 - Obvodní soud pro Prahu 10 v červnu 2014 přiznal odškodné rodině postiženého chlapce, zaplatit ho měla pražská pražská vinohradská nemocnice, kde se chlapec narodil v roce 2009 ochrnutý. Porod byl sice plánovaný, skončil ale ochrnutím a slepotou a hluchotou dítěte, které vyžadovalo celodenní péči. Nemocnice se proti rozsudku odvolala, obě strany nakonec v létě 2014 dospěly k mimosoudní dohodě, dohodly se na odškodnění 20 milionů korun, tedy o deset milionů méně, než rodina původně požadovala. Chlapec zemřel v říjnu 2014.
Září 2014 - Krajský soud rozhodl, že Oblastní nemocnice Trutnov musí zaplatit 600.000 korun rodičům novorozence, který zemřel v roce 2007 několik hodin po porodu. Soudy již dříve rodičům dítěte přiznaly 480.000 korun.
Září 2014 - Okresní soud v Trutnově potrestal bývalého lékaře soukromé nemocnice Vrchlabí Aloise Krula za úmrtí dítěte při porodu dvěma roky vězení s tříletým podmíněným odkladem. Zároveň mu na tři roky zakázal práci gynekologa a porodníka. Případ se stal v roce 2011, kdy tehdy čtyřiaosmdesátiletý Krul vedl porod v Česko-německé horské nemocnici Krkonoše. Krul později neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu ani se stížností k Ústavnímu soudu.
Září 2015 - Krajský soud rozhodl, že Oblastní nemocnice Trutnov má zaplatit odškodné 650 000 korun pozůstalým po třiadevadesátiletém muži, který zemřel v nemocnici v září 2008. Udusil se tam rohlíkem. Manželka mrtvého a jeho pět dětí po nemocnici požadovaly celkem 1,44 milionu korun.
Červen 2016 - Brněnský městský soud rozhodl, že tamní fakultní nemocnice musí zaplatit 10,5 milionu korun jako odškodnění rodičům, jejichž syn skončil po operaci mandlí s poškozeným mozkem. Případ se stal v roce 2010, kdy tehdy tříletý chlapec podstoupil operaci. Rodiče i nemocnice podali odvolání. V červnu 2017 se obě strany dohodly na mimosoudním vyrovnání, podrobnosti nebyly oznámeny.
Březen 2019 - Odvolací soud v Pardubicích v březnu 2019 rozhodl, že za ochrnutí pacienta po běžném zákroku zaplatí krajská firma Nemocnice Pardubického kraje zhruba devět milionů korun. Výtvarník a bývalý starosta Ústí nad Orlicí Richard Pešek po operaci ucha v Orlickoústecké nemocnici v říjnu 2011 upadl do kómatu, ochrnul, měl problémy s řečí a je odkázán na invalidní vozík.
10. července 2019 - Olomoucký okresní soud zamítl žalobu rodičů na Fakultní nemocnici Olomouc kvůli špatnému postupu při komplikovaném porodu jejich dítěte, které se v říjnu 2010 narodilo těžce postižené. Rodina, která se o holčičku od té doby nepřetržitě stará, žádala zhruba 17 milionů korun. Podle soudu však zdravotníci při porodu nepochybili. Žalobu rodiny už jednou okresní soud zamítl, krajský soud mu však případ vrátil k novému projednání.
26. února 2020 - Podle Mladé fronty Dnes (MfD) se společnost Nemocnice Pardubického kraje dohodla na smíru s 14 pozůstalými, kteří zažalovali Chrudimskou nemocnici za to, že zdravotníci neposkytli dostatečnou péči jejich dědečkovi. Sedmdesátiletý muž v roce 2016 spadl ze žebříku. Dvakrát ho sanitka vezla do Chrudimské nemocnice, její personál ho vždy poslal domů bez potřebných vyšetření. Potřetí muž skončil v Pardubické nemocnici, ale jeho stav byl příliš vážný a na následky zranění zemřel. Příbuzní chtěli devět milionů korun, nakonec se s nemocnicí dohodli na čtyřech.
19. dubna 2022 - Pardubický soud uložil podmíněné tresty lékařce a sestře v případu chlapce, jenž po komplikacích po operaci mandlí v květnu 2017 zůstal v bdělém kómatu. Další sestru zprostil obžaloby. Podobně zprostil obžaloby i společnost Nemocnice Pardubického kraje jako právnickou osobu. Lékařce Martině Šípkové soud uložil za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti roční trest s podmínečný odkladem na dva roky, sestře Barboře Špásové za stejné provinění šestiměsíční trest s ročním podmíněným odkladem. Pobočka krajského soudu v Pardubicích letos v lednu zamítla odvolání lékařky, zdravotní sestry i státního zástupce v případu. Rozsudek tak je pravomocný. Nejvyšší státní zastupitelství letos v dubnu oznámilo, že podalo dovolání k Nejvyššímu soudu, a to v neprospěch Nemocnice Pardubického kraje, kterou soudy zprostily obžaloby. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž má za to, že nemocnice neučinila dostatečná opatření, aby eliminovala pochybení zdravotnického personálu.
10. srpna 2022 - Společnost Nemocnice Pardubického kraje se dohodla na smíru s rodinou nezletilé dívky, která ji v roce 2019 zažalovala za chybný postup při porodu a trvalé zdravotní následky. Původně jako náhradu nemajetkové újmy požadovala 14,669 milionu korun, nakonec se její zákonní zástupci domluvili na částce 9,826 milionu korun. Vyplývá to z usnesení odvolacího soudu v Pardubicích, které si ČTK vyžádala. Nemocnice Pardubického kraje se nechtěla k případu blíže vyjádřit.
20. září 2022 - Odvolací Krajský soud v Hradci Králové potvrdil verdikt havlíčkobrodského okresního soudu, podle kterého je Nemocnice Havlíčkův Brod odpovědná za úmrtí pacientky. Žena v nemocnici v roce 2011 podstoupila operaci žlučníku. Po následných komplikacích, kterým nedokázali zabránit ani lékaři jiných zdravotnických zařízení, v říjnu 2015 zemřela. Nemocnici za to o náhradu nemajetkové újmy zažalovala rodina zemřelé. Rozsudek krajského soudu je pravomocný.
11. listopadu 2022 - Mladá fronta Dnes napsala, že společnost Nemocnice Pardubického kraje prohrála spor s pacientem, který má i po dvou operacích nohy vážné zdravotní potíže. Je povinna mu zaplatit přes půl milionu korun. Rozhodnutí okresního soudu potvrdil i krajský soud, uvedl list.
15. listopadu 2022 - Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě zprostil obžaloby lékaře novojičínské nemocnice Petra Kolmana odsouzeného v roce 2020 za pochybení při vyšetření zraněné mladé ženy. Podle rozsudku Okresního soudu v Novém Jičíně neodhalil zlomeninu lebeční kosti, za což ho okresní soud potrestal pokutou a zákazem činnosti. Mladá žena v důsledku krvácení utrpěla poškození mozku a skončila na invalidním vozíku. Rozsudek je pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám