Hlavní obsah

Milostivé léto se má na podzim zopakovat, potvrdil Výborný

Milostivé léto pro dlužníky by se mělo od září do listopadu zopakovat. Aktuálně tříměsíční etapa končí tento pátek 28. ledna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek a předkladatelé tisku Marek Výborný a Patrik Nacher na tiskové konferenci k Milostivému létu.

Článek

„Představa je taková, že by se institut ještě jednou na tři měsíce zopakoval,“ oznámil šéf klubu KDU-ČSL Marek Výborný na tiskovém brífinku.

Nová etapa by podle něj měla proběhnout od září do listopadu letošní roku. Týkat by se přitom měla nadále pouze soudních exekucí.

Mezi důvody uvedl mimo jiné příznivý ohlas na straně dlužníků i věřitelů, ale i nedostatečnou propagační kampaň ze strany některých měst.

Neobává se přitom ani toho, že to povede k určitému taktizování dlužníků, kteří budou očekávat příchod dalšího oddlužení. „Letos bude Milostivé léto poslední,“ řekl Výborný. A doplnil: „Ať tady nikdo nespekuluje nad tím, že by to současná vláda chtěla v roce 2023 opakovat.“

Milostivé léto se zopakuje, možná ještě letos

Domácí

První etapa končí v pátek 28. ledna. Z časových důvodů není podle legislativců možné její prodloužení, a proto přichází v úvahu její zopakování.

Týká se lidí s exekucemi na dluh u dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, radnic, technických služeb či státních a polostátních firem, jako je ČEZ. Nesmějí být ale v insolvenci. K milostivému létu se připojily i některé banky a soukromé společnosti.

Podmínkou je splacení původní dlužné části neboli jistiny a odměny 908 korun exekutorovi, věřitel jim odpustí úroky, penále a další platby.

Blažek má jasno o dalších náměstcích

Domácí

A právě o odměně exekutorů, kteří požadují její zvýšení, by se mělo nyní diskutovat. „Jsme připraveni jednat,“ potvrdil Výborný.

A na jeho slova navazoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se vrátil k mimořádnosti instrumentu. „Naším cílem není, abychom do budoucna pomáhali zničit platební morálku,” zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám