Hlavní obsah

Blažek má jasno o dalších náměstcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) už má jasno o dalších třech náměstcích. Tento týden zasedaly výběrové komise a na základě jejich doporučení obsadí podle důvěryhodného zdroje Práva post náměstka pro vězeňství a resortní kontroly nedávný generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

Do křesla náměstka pro řízení sekce ekonomické a správní má pak usednout Radomír Daňhel. Funkci náměstka pro legislativu, která se nově jmenuje sekce koordinace tvorby právních předpisů a prevence korupce, obhájil Michal Franěk.

Velký souboj dávných rivalů

„Jména nových náměstků oznámíme v pondělí,“ uvedl k tomu v pátek bez dalšího komentáře mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Pikantní boj o post náměstka na spravedlnosti

Domácí

Na ministerstvu už působí v pozici náměstkyně pro řízení sekce dohledu a justice Klára Cetlová a od ledna rovněž politický náměstek za ODS Antonín Stanislav.

Dalším politickým náměstkem byl původně jmenován již zmíněný Daňhel, ale poté, co získal post náměstka ekonomického, obsadí toto křeslo podle spekulací médií advokát Karel Dvořák nominovaný koaličním hnutím STAN.

Nejzajímavější souboj se vedl o post náměstka pro vězeňství, o který se kromě vítězného Dohnala ucházel i další z bývalých ředitelů Vězeňské služby Pavel Ondrášek a rovněž někdejší náměstek na ministerstvu Vladimír Zimmel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Dohnal

Především velká rivalita mezi Ondráškem a Dohnalem je v justičních kruzích velmi známá. První z nich vyčítá tomu druhému, že v době jeho vedení Vězeňské služby došlo minimálně ve třech věznicích k týrání, a dokonce i mučení vězňů ze strany dozorců, a že tedy selhal kontrolní systém a manažersky i vedení VS. Dohnal se naopak brání tím, že právě kontrolní systém upozornil na některé případy.

Paradoxem je, že právě náměstek pro vězeňství bude mít kontrolu a prověřování těchto kauz na starosti.

Tejc se rozhodne

Dohnalovým předchůdcem byl až do konce loňského roku někdejší poslanec za ČSSD a bývalý advokát Jeroným Tejc. Dva na sobě nezávislé zdroje Práva hovoří o tom, že Tejc by si nyní mohl fakticky s Dohnalem funkce vyměnit, protože má zamířit na post civilního náměstka generálního ředitele VS pro zdravotnictví a správní činnosti, který až dosud zastával u Vězeňské služby právě Dohnal.

Blažkův náměstek Daňhel dělal účetnictví firmě zapojené do daňových podvodů

Domácí

Tejc to v pátek nepotvrdil ani nevyvrátil s tím, že se rozhodne o svém dalším působení do dvou týdnů. Není však také vyloučeno, že se vrátí zpět do advokacie.

Média ale tento týden probírala i minulost Radomíra Daňhela. Jeho společnost zpracovávala účetnictví firmě, která je zapojená do stamilionových daňových podvodů. Podnikatelé Hussein Rekhem a Saman El-Talabani za ně loni dostali několikaleté tresty. Daňhel však v kauze figuroval jen jako svědek. O podvodech podle svého vyjádření pro Hospodářské noviny (HN) nevěděl. Podle odborníků si ale podezřelého jednání svých klientů všimnout musel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám