Hlavní obsah

Proč se někteří nedostali na evakuační seznam? Šlo o bezpečnost, říká Metnar

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo obrany je ve sporu s neziskovými organizacemi, proč byli na seznam evakuovaných zařazeni jen Afghánci, kteří spolupracovali s českými vojáky a velvyslanectvím od roku 2017, a ne všichni, kteří českým vojákům pomáhali celých dvacet let naší vojenské přítomnosti v Afghánistánu.

Foto: Twitter Armáda ČR, Právo

Další uprchlíci v bezpečí. Leteckým mostem z Kábulu dopravila česká armáda během tří dnů už skoro 200 lidí. Snímek je z příletu do pražských Kbel v noci.

Článek

Např. iniciativa Zachraňme tlumočníky několikrát ministerstvo vyzvala, aby seznam rozšířilo. Metnar se ohradil s tím, že na seznam nebyli zařazeni ti, u kterých tajné služby zjistily bezpečnostní riziko.

„Jsou případy – a nejen u nás, ale i u jiných spojenců –, kdy byla zjištěna bezpečnostní rizika. Takže ti lidé nemohli být na naše seznamy zařazeni. Máme informace, že tito lidé byli v kontaktu s Tálibánem,“ řekl Metnar Deníku N.

Davy lidí, střelba, letadlo nemohlo přistát. Český velvyslanec popsal drama při evakuaci

Domácí

Podle něj jsou na seznamu hlavně lidé, se kterými armáda spolupracovala po roce 2017. „Když jsme s těmi lidmi spolupracovali, byli průběžně kontrolováni a byl k nim činěn bezpečnostní screening. Jenže pak už pro nás nepracovali a my už je neměli na očích,“ dodal ministr.

Podle spolku Vlčí máky však zůstalo v Kábulu ještě několik rodin tlumočníků. „Většinou se jedná o rodiny tlumočníků z doby před rokem 2017,“ potvrdila Právu předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková.

Tálibán: V Afghánistánu rozhodně nebude demokracie

Blízký a Střední východ

„Rodiny se v průběhu středečního dopoledne snažily dostat na letiště na naše třetí letadlo. Někteří tam určitě zůstali. Není to tak, že by nebyla vůle je z místa dostat, ale kapacita letadel je omezená,“ sdělila Novinkám Pašková.

Šéfka spolku dodala, že apelují na české úřady, aby vypravily do rozvrácené země ještě čtvrtý evakuační let. Podle prohlášení premiéra Andreje Babiše ze čtvrtečního odpoledne ale evakuace z Afghánistánu pro českou stranu skončila.

Babiš: Mise skončila. Vojáci a velvyslanec předvedli fantastický výkon

Domácí

Na palubě druhého letu z Afghánistánu, který přistál v úterý v noci, seděl i afghánský tlumočník, kterého Tálibán zadržel, zbil a poté pustil. Nyní už je v bezpečí na území České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám