Hlavní obsah

Mertlík: Privatizace MUS se povedla

Bývalý ministr financí Pavel Mertlík v úterý u soudu podruhé bránil prodej státního balíku akcií Mostecké uhelné společnosti (MUS). Privatizaci označil za povedenou, protože firma nezkrachovala a dál zaměstnávala lidi.

Foto: Vladimír Čechlovský, Právo

Pavel Mertlík

Článek

Jednobarevná vláda ČSSD současného prezidenta Miloše Zemana v roce 1999 prodala 46procentní balík akcií MUS za 650 milionů korun, přičemž zvolila přímý prodej jedinému zájemci. Tím byla americká investiční společnost Appian, jejíž zájmy v Česku zastupovala další společnost, Investenergy. Ta přitom již držela nadpoloviční podíl v těžařském pod­niku.

Mertlík v úterý u soudu svědčil podruhé a mohl si přečíst odtajněné zprávy BIS, ve kterých tajná služba popsala, že akcie MUS skoupili „její“ manažeři. BIS popsala také některé toky peněz, které ze společnosti odcházely. Při prvním výslechu takovou možnost Mertlík neměl.

S prodejem jsme nemohli čekat

Vláda si před hlasováním o prodeji akcií vyžádala zprávu od tajné služby, která se zabývala tím, zda je kupec akcií důvěryhodný. Podle Mertlíka ale tyto informace tehdy nemohly prodej ohrozit. Zdůvodnil to tím, že informace ve zprávách byly kusé a bylo tehdy i veřejně známo, že se MUS zabývá policie. Vyšetřování ale tehdy nedospělo k závěru.

„Podle mě dokumenty neinformují o tom, že by tam byla prokázána nějaká trestná činnost,“ podotkl Mertlík.

Exministři budou znovu vypovídat v kauze Mostecké uhelné

Domácí

Zároveň se snažil soud přesvědčit, že vláda už nemohla s prodejem otálet třeba do doby, než policejní prověřování skončí. Na trhu totiž rapidně klesaly ceny uhlí, což mohlo ovlivnit i hodnotu samotné společnosti.

„Odklad prodeje by mohl vést k dalšímu snížení ceny,“ upozornil Mertlík, který opakovaně tvrdí, že přímý prodej jedinému zájemci byl ekonomicky nejvýhodnějším řešením. Dodnes je přesvědčen, že šlo o správné rozhodnutí.

Celý případ se točí kolem manažerů spjatých s MUS – Antonia Koláčka, Jiřího Diviše, Oldřicha Klimeckého a Marka Čmejly. Obžaloba je viní z toho, že těžařskou společnost ovládli jejími vlastními penězi a zároveň oklamali stát, když předstírali, že majoritním vlastníkem akcií je společnost sídlící v zahraničí.

Proces trvá tři roky

Ve skutečnosti však podle spisu měli kontrolu nad většinou akcií skrze společnosti, které ovládali. Obžaloba tvrdí, že manažeři při nákupu akcií připravili stát minimálně o 3,2 miliardy korun, protože cenné papíry odkoupili pod cenou. Obžalovaní vinu odmítají.

Kauza MUS: Soud vyslechl exministry Zemanovy vlády Špidlu a Baštu

Krimi

Čmejla v úterý na opakovanou výpověď Mertlíka zareagoval tak, že se opět ukázalo, že vláda dobře věděla, komu akcie prodává. Cenu za minoritní balík cenných papírů pak označil za rozumnou.

„Jsem ale rozzlobený, tehdy mi bylo 30 let a dnes je mi padesát a pořád tu věc musím řešit. Je to těžké a nikomu takovou zkušenost nepřeji,“ poznamenal Čmejla.

České soudy kauzu řeší od října 2018, za několik dní tak bude mít proces třetí výročí. V letošním roce jsou ještě naplánované jednací dny v listopadu a prosinci. Někdejší vrcholní manažeři spojení s MUS čelili obžalobě také ve Švýcarsku, kde byli odsouzeni. Muži mimo jiné poukazují na to, že se odsouzení týká stejných skutků, kvůli nimž stojí i před českým soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám