Hlavní obsah

Exministři budou znovu vypovídat v kauze Mostecké uhelné

Pražský městský soud v tomto týdnu opět pokračuje v rozsáhlém dokazování v trestní kauze kolem ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS). V úterý by měl přijít vypovídat někdejší ministr financí Pavel Mertlík, který byl členem sociálnědemokratické vlády nynějšího prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Petr Horník, Právo

Antonio Koláček u soudu

Článek

Ta v roce 1999 prodala menšinový podíl v těžební firmě obžalovaným manažerům. Tento týden má ještě vypovídat i bývalý ministr obrany Vladimír Vetchý.

Zemanův kabinet odsouhlasil prodej 46procentního podílu státu firmě Investenergy za 650 milionů korun. Obžaloba tvrdí, že manažeři MUS a jejich spolupracovníci Antonio Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký podvedli při prodeji stát nejméně o 3,2 miliardy korun.

V Rusku se během voleb nepokrytě podvádí

Zahraniční

Podle státního zástupce spočíval podvod v tom, že ministři nevěděli, že skutečným nabyvatelem akcií budou manažeři MUS a že za ně zaplatí penězi z této těžební společnosti, kterou skrytě ovládli.

Jde o zprávy BIS

Mertlík ke kauze před soudem vypovídal už v červnu 2019, kdy kroky vlády hájil a přímý prodej MUS považoval za nejvýhodnější řešení. Do ohrádky pro svědky nyní bude muset znovu.

„Chceme se pana Mertlíka zeptat na odtajněné zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), protože to byl jeden z mála ministrů, který si na tyto dokumenty pamatoval,“ řekla Právu advokátka Katarína Kožiak Oboňová, která hájí Čmejlu. V době, kdy byl Mertlík před soudem poprvé, se ke zprávám BIS nemohl vyjádřit, protože ještě byly v utajovaném režimu.

Soud rozkrývá podvody s korona bonusy

Krimi

Kromě Mertlíka soud plánuje na zítřek výpověď Belgičana Jaquese de Grooteho, který byl s českými manažery odsouzen v procesu kolem MUS ve Švýcarsku. Tento muž zastupoval společnost Appian, za kterou stáli obvinění manažeři.

Podle švýcarských vyšetřovatelů bylo jeho úlohou to, aby přesvědčil české politiky k prodeji firmy. Prezident Zeman o něm v minulosti několikrát hovořil jako o muži, kterému věřil, neboť v minulosti pracoval ve vrcholných pozicích v Mezinárodním měnovém fondu nebo Světové bance.

Reklama

Výběr článků

Načítám