Hlavní obsah

Měkčí pravidla pro porodné přes Babiše neprojdou, peníze na druhé dítě ano

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) navrhlo, aby na porodné měly nárok rodiny, jejichž příjem nepřesahuje 2,7násobek životního minima. Nyní je nárok od 2,4násobku. S návrhem nesouhlasí ministerstvo financí. S ohledem na dohodu koalice podporuje naopak plán MPSV na zavedení porodného na druhé dítě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"V koaliční smlouvě je uvedeno: ´Prosadíme porodné i na druhé dítě´. Nehovoří se však o zvyšování stanoveného koeficientu z 2,4 na 2,7násobek životního minima rodiny. Z těchto důvodů vyslovujeme zásadní nesouhlas se zvýšením tohoto koeficientu," uvedl resort financí v rámci vypořádání připomínek zveřejněného na webu vlády.

Podle něj ministerstvo práce nesdělilo, odkud chce 330 miliónů korun na rozšíření okruhu rodin a na porodné na druhé dítě vzít. Žádá, aby v podkladech k novele výslovně resort práce uvedl, že vše zaplatí ze svého rozpočtu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministerstvo práce napsalo, že ze své pokladny výdaje uhradit nezvládne. Opakovaně prý upozorňovalo na to, že plánované částky, s nimiž by mělo v příštích letech hospodařit, jsou nízké. Dodalo, že posunutí hranice příjmu na 2,7násobek minima by znamenalo "významný přínos pro rodiny". O tom, že resort práce narazil na nesouhlas ministerstva financí, informoval v pátek server Aktuálně.cz.

Půl miliardy na porodné

Podle návrhu novely by se od ledna mohlo vyplácet porodné na druhé dítě, a to 10 000 korun. Na první dítě by se částka nezměnila, činila by 13 000 korun. Na dvojčata či vícerčata se teď dává 19 500 korun, nově by to mělo být 23 000 korun.

Do konce roku 2010 se porodné v Česku vyplácelo na narozené dítě. Od roku 2011 se pravidla kvůli úsporným škrtům v rozpočtu zpřísnila. Porodné se začalo dávat jen na první narozené dítě rodině, jejíž příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima. Rodiče se svým prvním potomkem tak měsíčně nesmějí mít víc než 18 504 korun, upřesňují podklady pro vládu. Podle návrhu ministerstva práce by ale na příspěvek měly dosáhnout rodiny s příjmem do 2,7násobku životního minima, tedy u prvního dítěte s částkou do 20 817 korun měsíčně a u druhého potomka s měsíční sumou do 25 515 korun.

Zavedení porodného i na druhé dítě a rozšíření okruhu rodin, které mohou dávku dostat, by podle ministerstva práce ročně mělo stát 330 miliónů korun navíc. Celkově by do porodného mělo putovat 470 až 480 miliónů korun. Loni se vyplatilo 11 300 těchto dávek za 147,7 miliónu korun. Porodné je příspěvek na náklady po narození dítěte. Patří mezi dávky státní sociální podpory.

Návrh novely dostane vláda. Aby zákon začal platit, musí ho schválit kabinet i parlament a podepsat prezident.

Reklama

Související články

Rodiny by mohly dostat porodné i na druhé dítě

Ministerstvo práce a sociální věcí navrhne vládě, aby se od příštího roku zavedlo porodné i na druhé dítě. Mělo by se jednat o příspěvek 10 000 korun a nárok...

Výběr článků

Načítám