Hlavní obsah

Zeman pochválil Sobotkovu vládu za valorizaci penzí a porodné

Novinky, bad
Lány

Koaliční kabinet premiéra Bohuslava Sobotky si vysloužil od prezidenta Miloše Zemana pochvalu. Hlavě státu se líbí úmysl vlády valorizovat penze, zavést porodné na druhé dítě a je potěšený přípravami služebního zákona. Výtku kabinetu uštědřil za prodlevy v případě přijetí zákona o sociálním bydlení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Já vám řeknu, kdy přijde zlomový bod, kdy budu moci říci, jestli je vláda dobrá nebo špatná. A to bude zákon zákonů, který se jmenuje zákon o státním rozpočtu," řekl Zeman. První kroky stále ještě nové vlády jsou ale podle něj spíše dobré. "Konkrétně úmysl zlepšit valorizaci starobních důchodů," uvedl prezident. Zopakoval i svůj názor, že zavést porodné na druhé dítě je rozumný počin.

"Snad jediné, co bych vládě v této chvíli vytknul, je zbytečné oddalování zákona o sociálním bydlení. Protože až se pověsí první babička, kterou majitel bytu vyhodil na ulici a nová verze občanského zákoníku neumožňuje ani přístřeší, ani náhradní ubytování, tak v tom okamžiku vypukne mediální poprask. Bylo by dobré, kdyby se ta babička neoběsila a kdyby ten zákon o sociálním bydlení byl co nejdřív," řekl Zeman. Přijetí zákona podle něj také přispěje k likvidaci ubytoven, do kterých spekulanti sestěhovávají sociálně slabé občany.

Zeman se obává, v jakém stavu projde jednáním v parlamentu služební zákon. Slíbil ale, že předlohu nebude vetovat, "pokud nebude obsahovat zvěrskou úpravu, nebude důvod ho vetovat“. Prezident připomněl, že Česká republika zákon potřebuje nejen kvůli Evropské unii, která na ČR tlačí, ale i kvůli tomu, že „potřebujeme kvalitní úředníky“.

Jednání vlády Zeman navštíví 16. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám