Hlavní obsah

Mé telefony jsou odposlouchávány, tvrdí Hojdar

Novinky, Kateřina Perknerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Beru jako smutný fakt, že mě někdo sleduje," řekl v rozhovoru pro Právo poslanec a předseda hospodářského výboru Sněmovny Josef Hojdar. Dodal, že dokonce viděl fotografie z některých svých schůzek, které to podle něj potvrzují.

Foto: Jiří Jánošík
Článek

Předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla o vás loni při sestavování vlády odmítl uvažovat jako o kandidátovi na ministra průmyslu s tím, že jste mužem s vysokým korupčním potenciálem. To vaše pohnutky pro odchod z klubu poněkud znevěrohodňuje.

V soukromém rozhovoru mi tento výrok nebyl schopen zdůvodnit. Já budu chtít, aby se k němu pan předseda vrátil a vysvětlil ho na zářijovém výkonném výboru soc. dem.

Uvažujete o oficiální žádosti o omluvu?

Nechci předjímat Špidlovo zářijové stanovisko. Ale takové označení rozhodně nemohu jen tak přejít mlčením. Korupční potenciál může mít někdo, kdo disponuje velkou pravomocí nebo značnými finančními zdroji.

Tím ale podle vyjádření mnohých právě vy disponujete. Jste místopředsedou dozorčí rady České konsolidační agentury a v 90. letech jste figuroval jako společník několika firem, mimo jiné jste zasedal v představenstvu První mostecké, Mostecké uhelné společnosti, firmy Bilbo.

Jako předseda hospodářského výboru nemám ani reprefond, takže nikomu nic nemůžu slibovat nebo dávat. Co se týká angažmá v ČAK, v její dozorčí radě jsou zástupci všech politických stran, kteří přijímají jednoznačně schválené usnesení. Hlas jednoho člověka tam nic neznamená. Do představenstva Mostecké uhelné společnosti jsem byl nominován městským zastupitelstvem jako místostarosta Mostu a hájil tam zájmy města. Odešel jsem z ní v okamžiku, kdy Most své akcie prodal.

Nicméně jste vnímán jako člověk se značným vlivem a vlastními zájmy při prodeji severočeských dolů a energetiky. Jde o oblasti, které stojí před privatizací a lobistické tlaky jsou zde mimořádně silné.

V dolech na severu Čech mám plno známých, neboť můj otec byl profesorem na Vysoké škole báňské a většina důlních inženýrů prošla jeho rukama. Sám jsem skoro celý život pracoval v důlním průmyslu. Proto samozřejmě vazby v této oblasti mám. Ale privatizaci nechci ani zabránit, ani k ní někomu pomoci. S panem ministrem Urbanem či jiným členem vlády jsem o privatizaci hnědouhelných dolů nemluvil a nejednal.

Znáte se například s Antonínem Koláčkem, šéfem společnosti Appian Group, která je jedním z nejvážnějších zájemců o Sokolovskou uhelnou a Severočeské doly?

Znám, ale naposledy jsem se s ním viděl zhruba před rokem.

Vládu kromě této transakce čeká i privatizační repete Unipetrolu, v zainteresovaných kruzích se mluví o odvolání generálního ředitele ČEZ Jaroslava Míla. Pokud Špidlova vláda padne, privatizovat budou jiní. Myslel jste při svém kroku i na to?

Absolutně ne. To jsou záležitosti vlády a já se o nic z toho nestarám.

Mezi vašimi známými se hovoří o tom, že jste od července v permanentním hledáčku BIS. Dokonce za nimi prý příslušníci kontrarozvědky chodí a vyzvídají, zda nemáte v zahraničí společnosti, na jejichž účty vám plynou peníze od různých subjektů. Jednu z nich jste údajně založil na Kypru s poslancem ODS Oldřichem Vojířem. Co je na tom pravdy?

S kolegou Vojířem nejsem vůbec v žádné společnosti, tady ani v zahraničí. Peníze od nikoho nedostávám a ani dostávat nehodlám. Beru jako smutný fakt, že mě někdo sleduje a mám odposlouchávané telefony, dokonce jsem viděl i nějaké fotografie ze svých schůzek. Dál to ale odmítám komentovat.

Související články

Hojdar varoval, že reformu nemusí podpořit

Vládní většina 101 hlasu v úterý padla. Z klubu ČSSD vystoupil předseda hospodářského výboru Sněmovny poslanec Josef Hojdar. Premiér Špidla sice uvedl,...

Špidla s Grossem jeli hasit spory do Ústí

K bezprecedentní události došlo v pátek v ČSSD. Dva nejmocnější muži soc. dem., předseda Vladimír Špidla a první místopředseda Stanislav Gross, přijeli...

Rebel Hojdar si v září odskočí do Mexika

Shovívaví byli členové organizačního výboru Sněmovny k zářijové cestě šéfa hospodářského výboru Josefa Hojdara (ČSSD) do Mexika. Navzdory tomu, že Hojdar...

Výběr článků

Načítám