Hlavní obsah

Maxová chce vést kandidátku Sociální demokracie do EP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O první místo na kandidátce do Evropského parlamentu za Sociální demokracii si řekla Radka Maxová. Europoslankyně za soc.dem, která se do EP dostala v roce 2019 za hnutí ANO a po dvou letech změnila dres, to řekla ve videozdravici, kterou zaslala straně na jejich volební sjezd do Plzně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na archivním snímku je poslankyně Radka Maxová a Jaroslav Faltýnek

Článek

„Bude mi ctí, pokud o to soc.dem bude stát, vést její kandidátku do EP,“ řekla na videu Maxová. V kuloárech se dříve také spekulovalo o bývalém ministrovi zahraničí a místopředsedovi ČSSD, která se v sobotu na sjezdu rozhodla změnit název na Sociální demokracii, Tomáši Petříčkovi jako jedničce kandidátky, ten by podle informací Práva mohl Maxové první místo přepustit.

O tom, zda Sociální demokracii povede Maxová do eurovoleb, se podle předsedy strany Michala Šmardy, který na sjezdu post obhájil, rozhodne na přelomu září a října.

„Radku Maxovou považuji za skvělou europoslankyni. Jsem přesvědčen, že pokud bude jako europoslankyně pokračovat ve frakci Socialistů a demokratů, tak je to něco, co České republice velmi pomůže. O tom, zda bude vést kandidátku, rozhodneme koncem září nebo října na naší ideové konferenci, kde bychom rádi odstartovali kampaň,“ sdělil novinářům na sjezdu Šmarda, který se odpovědi na otázku, zda by osobně byl pro Maxovou jako lídryni, diplomaticky vyhnul.

ČSSD mění jméno i logo

Domácí

Maxová byla za ANO poslankyní dvě volební období a profilovala se jako expert hnutí na sociální oblast. Ve zdravici řekla, že sociální politika je pro ni nejdůležitější věcí od začátku politické kariéry.

„Jako bývalá členka hnutí ANO si uvědomuji, že ČSSD doplatila na vládu s ANO. Hnutí si přisvojilo některé z úspěchů soc.dem a tím ji připravilo o část voličů,“ uvedla. „Levici vnímám jako někoho, kdo klade důraz na odpovědnost za slabší, za péči o společné statky. Někoho, kdo je sociálně citlivější, inklinuje k pokroku, ke změnám,“ uvedla.

Maxová přitom po svém odchodu z ANO v roce 2020 Babišovo hnutí kritizovala mimo jiné za příklon doleva. Později vysvětlila, že jí hlavně vadilo, že se ANO odklonilo od svých ideálů, převážily v něm marketingové zájmy a poslední kapkou pro ni bylo, když se Babiš v parlamentu opřel o podporu komunistů.

Sociální demokracie, tehdejší ČSSD, se ve volbách 2019 do EP vůbec nedostala. Maxová ji tak v roce 2021, kdy se stranu rozhodla reprezentovat jako nezávislá, vrátila na europarlamentní půdu.

Sociální demokracii povede dál Šmarda. Chce stranu vrátit do vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám