Hlavní obsah

MAPA: Epidemie chřipky v krajích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šíření akutních respiračních nemocí tento týden zpomalilo. Podle hygieniků to předznamenává blížící se konec chřipkové sezony. V některých krajích je ale situace stále vážná. Nemocnice omezily do odvolání návštěvy a vyžadují respirátory.

Článek

„Lze se domnívat, že epidemický výskyt chřipky se s největší pravděpodobností nachází poblíž svého letošního vrcholu,“ oznámili zástupci Státního zdravotního ústavu.

Oproti minulému týdnu klesl o 2,2 procenta podíl nemocných akutními respiračními infekcemi. V přepočtu na sto tisíc obyvatel je celorepublikově nemocných 1901 osob, což značí stav epidemie.

Mezi těmito infekcemi převládá chřipka. Patří sem ale i RS viry nebo covid-19, který je už několik týdnů na ústupu. Nákaza covidem se v pondělí potvrdila u 131 osob. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel se za poslední týden nakazilo covidem pouze pět lidí. I počty hospitalizovaných klesají. S covidem je v nemocnici bezmála padesát pacientů, z toho dvanáct na JIP.

V Česku se loni méně umíralo, covid přestává být zabijákem

Domácí

Přibylo těch, kteří se potýkají s různými virózami připomínajícími chřipku. Projevují se zpravidla vysokými horečkami, slabostí, bolestí v krku, rýmou, kašlem, někdy i nevolností a zasažením hlasivek.

Nejvyšší nemocnost je aktuálně v Karlovarském, Pardubickém a Jihomoravském kraji. Stále se viry nejvíce šíří mezi malými dětmi předškolního věku, těžké průběhy chřipky ale tíží především chronicky nemocné a starší pacienty. Na jednotce intenzivní péče už bylo v této sezoně hospitalizováno 212 osob, výjimkou nebylo připojení na plicní ventilaci nebo podpora dýchání. Na těžký průběh infekce už letos zemřelo čtyřicet lidí.

Lékaři opakovaně vyzdvihují význam očkování proti chřipce, které může komplikacím předejít.

Opatrné nemocnice

Některé nemocnice s přibývajícími počty nemocných vyžadují povinně respirátory a omezily návštěvy na lůžkových odděleních.

Týká se to třeba nemocnic v Ústeckém kraji patřících pod Krajskou zdravotní. „Návštěvy jsou dále omezeny na počet maximálně dvou osob u pacienta a návštěva bude umožněna pouze osobám bez známek respiračního onemocnění,“ upozornila mluvčí společnosti Petra Roubíčková.

I příchozí pacienty vyzývá nemocnice k ohleduplnosti a nasazení ochrany dýchacích cest.

K omezení návštěv přistoupili také v nemocnici v Uherském Hradišti, v Krnovské nemocnici nebo vybraných interních odděleních boskovické nemocnice. Od neděle až do odvolání plošně zakázali návštěvy také v zařízeních spadajících pod Nemocnice Pardubického kraje.

WHO: Spalniček v Evropě loni raketově přibylo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám