Hlavní obsah

WHO: Spalniček v Evropě loni raketově přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárůst výskytu spalniček v Evropě je alarmující. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se za loňský rok zvýšil 45krát, informovala stanice BBC. Jde o důsledek nižší proočkovanosti dětí proti spalničkám v době pandemie covidu-19, uvedla WHO.

Foto: Profimedia.cz

Spalničky doprovází nepříjemná vyrážka (ilustrační foto).

Článek

V roce 2023 se spalničkami nakazilo přibližně 42 200 osob, zatímco za celý rok 2022 to bylo 941 lidí. Podle WHO je to důsledek toho, že během pandemie covidu-19 se proti této nemoci naočkovalo méně dětí, uvedla stanice BBC.

Míra proočkovanosti první dávkou takzvané MMR vakcíny, která chrání proti spalničkám, klesla v celé Evropě z 96 procent v roce 2019 na 93 procent v roce 2022. Podíl lidí s druhou dávkou této vakcíny pak ve stejném období z 92 procent na 91 procent.

Foto: Profimedia.cz

Očkování kombinovanou vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a lidskému papilomaviru (HPV) v Banda Acehu v Indonésii

Tento zdánlivě malý pokles znamená, že během těchto let vynechalo očkování proti spalničkám více než 1,8 milionu dětí v Evropě, vysvětlila BBC. Jen v Británii je pak podle stanice celkově více než 3,4 milionu dětí mladších 16 let nechráněných a hrozí jim, že spalničkami onemocní.

Pomůže jen očkování

„Očkování je jediným způsobem, jak děti před touto potenciálně nebezpečnou nemocí ochránit,“ uvedl Hans Kluge, regionální ředitel WHO pro Evropu. Za znepokojivé označil skutečnost, že WHO v souvislosti se spalničkami evidovala také 21 000 hospitalizací a pět úmrtí.

Spalničky se šíří vzduchem, když nakažený zakašle nebo kýchne, a nejčastěji se vyskytují u dětí do pěti let. Mohou vyústit ve vážné problémy, jako je zánět mozku, dehydratace nebo zápal plic.

Velmi nakažlivá nemoc

Spalničky jsou jednou z nejnakažlivějších lidských nemocí a podle expertů je pro zastavení jejich šíření zapotřebí 95procentní pokrytí dvoudávkovým očkováním.

V posledních letech za tímto cílem zaostávají i mnohé evropské země.

Status země, v níž byly spalničky vymýceny, ztratila také Česká republika, když se v letech 2017 až 2019 objevily stovky případů. Podíl očkovaných dětí však v posledních letech mírně roste.

Ruské univerzity zavírají brány kvůli spalničkám, zemi chybí vakcíny

Evropa

Reklama

Související témata:
Očkování proti spalničkám

Výběr článků

Načítám