Hlavní obsah

Mapa cestovatele: Slovensko tmavě červené, ztíží se návrat z Norska či Dánska

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. listopadu se v rámci mapy cestovatele, kterou aktualizuje ministerstvo zdravotnictví, zpřísní podmínky návratu z Dánska, Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Ty se přesunou z oranžové do červené kategorie. Zjednoduší se naopak návrat z Kypru, který byl přeřazen do oranžové kategorie s nižším rizikem nákazy covidem-19.

Článek

Norsko, Dánsko, Island a Lichtenštejnsko dosud patřily do oranžové kategorie, tedy skupiny zemí se středním rizikem nákazy koronavirem. Od 1. listopadu budou nově spadat do červené kategorie, v níž se nyní dál drží Belgie, Finsko, Lucembursko, Nizozemsko, Polsko, Maďarsko, Německo, Rakousko a Řecko.

Rakousko hlásí nejvíc nově nakažených za poslední rok

Koronavirus

Naopak z červené kategorie s vysokým rizikem se do oranžové skupiny se středním rizikem od začátku listopadu přesune Kypr. V této kategorii jsou aktuálně Andorra, San Marino, Švédsko, Švýcarsko, Baleárské ostrovy, Francie, Monako a Portugalsko včetně Azorských ostrovů.

Přesun mezi kategoriemi čeká také Slovensko, Chorvatsko, Bulharsko či Irsko. Tyto země, které dosud patřily do červené kategorie, budou nyní v tmavě červeném pásmu, což znamená, že jde o oblasti s velmi vysokým rizikem nákazy. Mezi červenými kategoriemi ovšem z hlediska podmínek návratu není žádný rozdíl.

Slovensko hlásí 13 tisíc úmrtí s covidem. Situace se zhoršuje

Koronavirus

V tmavě červené kategorii, tedy nejrizikovější, budou kromě výše zmíněných zemí také Lotyšsko, Rumunsko, Estonsko, Litva, Slovinsko a také třetí země mimo EU.

Do zeleného pásma, jež značí nejnižší riziko, patří Malta, Itálie, Vatikánský městský stát, Španělsko vč. Kanárských ostrovů a Madeiry. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Bahrajn, Chile, Hongkong, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Rwanda, Uruguayská východní republika nebo Tchaj-wan.

Občané, kteří se vracejí ze zahraničí, mají povinnost před vstupem na české území vyplnit příjezdový formulář. Mimo to lidé, kteří se vracejí z červené a tmavě červené oblasti, musí před návratem podstoupit  PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu.

Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR.

V případě využití vlastní dopravy není třeba podstupovat test před cestou, ale až 5. den, nejpozději však 14. den po návratu si nechat udělat PCR test. Do doby obrdžení výsledku testu musí lidé nosit všude mimo domov nasazený respirátor.

Přehledně: Jaká opatření čekají na lyžaře v evropských střediscích

Evropa

„Podmínky testování při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit příjezdový formulář,“ upozornilo ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám