Hlavní obsah

Slovensko hlásí 13 tisíc úmrtí s covidem. Situace se zhoršuje

Bratislava

Na Slovensku zaznamenali za poslední den 4587 nových případů nákazy koronavirem a do statistik přibylo 23 úmrtí. V pětimilionové zemi tak zemřelo od začátku pandemie už rovných 13 tisíc lidí s covidem-19. Epidemická situace v zemi se nyní zhoršuje a počet úmrtí od září po předchozím osmiměsíčním poklesu opět znatelně stoupá.

Článek

Slovenský statistický úřad v pátek oznámil, že koronavirus byl v září šestou nejčastější příčinou úmrtí v zemi. V srpnu byl přitom covid na dvanáctém místě.

„V září podlehlo covidu 103 osob. Na Slovensku zemřelo v září ve srovnání s pětiletým průměrem o 5,7 procenta víc lidí,“ uvedl statistický úřad.

Odpůrce očkování Fico tajil nákazu

Evropa

„Zvýšil se ukazatel nadúmrtnosti, která je ovšem stále druhá nejnižší v tomto roce. V červenci byla na úrovni 1,5 procenta a v srpnu dokonce poprvé od června 2020 zemřelo méně lidí, než byl pětiletý průměr,“ uvedla ředitelka odboru statistiky obyvatelstva Štatistického úradu SR Zuzana Podmanická.

Podle úřadu v září po osmi měsících snižování počtu zemřelých počet úmrtí poprvé v letošním roce rostl. Největší nárůst úmrtí statistici zaznamenali ve věkové kategorii 65 až 74 let. Ve struktuře úmrtí dominovaly na Slovensku nemoci oběhové soustavy, nádory a nemoci dýchací soustavy.

Výdejní okénka, zavřené hotely. Třetina Slovenska bude v nejpřísnějším režimu

Koronavirus

Covidová oddělení slovenských nemocnic se plní především na severu a východě země, kde je nižší proočkovanost. Až 80 procent pacientů s covidem nedostalo vakcínu a na plicní ventilaci jsou napojeni výhradně neočkovaní pacienti.

S potvrzeným covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění bylo ve čtvrtek v nemocnicích 1421 osob, nejvíce od letošního dubna.

Proočkovanost dosahuje v zemi jen 42 procent, čímž se Slovensko řadí k evropským státům s nejnižším podílem naočkovaných obyvatel.

Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 474 595 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 497 287 osob, z nichž 2 388 297 dostalo i druhou dávku. Slováci ve věku nad 55 let se mohou přihlašovat do registru na třetí dávku vakcíny. Podmínkou je, že od druhé dávky uplynulo půl roku.

Německo s účinností od neděle 31. října zařadilo Slovensko na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí. V pátek to oznámil Institut Roberta Kocha (RKI), který soupis spravuje.

V Česku v pondělí 19 úmrtí 

Také v Česku se epidemická situace zhoršuje a přibývá hospitalizací a úmrtí. Aktuálně je v českých nemocnicích 1304 pacientů, z toho 172 ve vážném stavu.

Současně s tím roste i počet úmrtí infikovaných, kterých je po čase opět více než deset denně. Třeba v neděli jich bylo 18, v pondělí 19, ve středu 17. Tyto statistiky bývají doplňovány se zpožděním, mohou tak ještě doznat dílčích změn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám