Hlavní obsah

Mamánkové by si povinnou vojnu zasloužili, soudí Stropnický z ANO

Právo, jov

Lídři jihomoravských kandidátek se v úterní debatě vysílané ČT vesměs shodli, že nepodporují obnovu povinné vojenské služby. Jednička hnutí ANO 2011 Martin Stropnický uvedl, že by si někteří „mamánkové“ vojnu sice zasloužili, trend ale jde podle něj jiným směrem. Pouze lídr kandidátky hnutí Úsvit Petr Adam se vyslovil pro tříměsíční vojenský výcvik po vzoru sousedního Rakouska.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Stropnický je lídrem hnutí ANO na jižní Moravě.

Článek

Podle Stropnického se nyní armády vydávají směrem k profesionalizaci. „Někteří mamánkové by si to zasloužili, ale trend jde jiným směrem,“ poznamenal. Proti obnovení povinné vojny se vyslovila i jednička kandidátky TOP 09 Rom Kostřica i lídr občanských demokratů Petr Fiala. „Touto cestou se už dnes armáda nedá vytvářet,“ řekl.

Ministr pro místní rozvoj v demisi a lídr kandidátky SPOZ František Lukl soudí, že je třeba se naopak vydat cestou ještě větší profesionalizace armády. Stejný názor mají lidovci. „Jednoznačně říkám, a věřím, že celá KDU-ČSL, že jsme pro profesionální armádu,“ pronesl jejich jihomoravský lídr Jiří Mihola.

Komunista Vojtěch Adam se shodl s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou v podpoře projektu aktivních armádních záloh. Podle Sobotky mohou být tyto zálohy využity v situacích, kdy bude země ohrožena.

Pouze lídr hnutí Úsvit Adam se vyslovil pro rakouský model, kdy vojenský výcvik trvá tři měsíce. „Myslím, že by to mohlo pomoci mladým chlapům,“ je přesvědčen Adam. Jak prozradila moderátorka, jednička Úsvitu na jižní Moravě je synem komunistického lídra Vojtěcha Adama. V debatě ale mezi nimi k žádnému názorovému střetu nedošlo.

Stropnický útočil na ODS i ČSSD

To neplatilo pro Fialu a Stropnického. Když se lídr hnutí ANO 2011 dotkl situace ODS, její jednička si to nenechala líbit. „Nemějte obavu o ODS,“ řekl Fiala. Stropnický na výtku velmi rychle reagoval rýpancem: „To nemám, ta se zničí sama.“

Od jedničky Babišova hnutí to schytal během diskuse na téma přijímání zákonů i jihomoravský hejtman a dvojka jihomoravské kandidátky ČSSD Michal Hašek, který se ovšem debaty neúčastnil. „Kdyby třeba pan hejtman Hašek neměl tak strašnou docházku, možná že by to legislativnímu procesu bodlo,“ poznamenal Stropnický.

Na závěr lídři přesvědčovali diváky, aby volili jejich stranu. Stropnický citoval z díla slavného alžbětince a pak pronesl: „Shakespeare by volil číslo 20.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám