Hlavní obsah

Maďaři drží Schengen, řekl hejtman Hašek

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se v neděli v diskuzi v TV Prima shodl s europoslancem Janem Zahradilem (ODS), že Evropská unie nezvládla situaci s uprchlíky. Hašek je přesto přesvědčen, že Schengenský prostor je udržitelný a přeje si jeho zachování.

Maďaři drží Schengen, řekl hejtman Hašek Video: Prima FTV

 
Článek

Hašek odmítl názor právničky Kláry Samkové, která označila Schengenský prostor za „vyvanulý jako Benešovy dekrety“.

„Schengen je udržitelný za podmínky, že se podaří uchránit vnější hranice,“ řekl Hašek a dodal, že si přeje, aby byl zachován, a jeho děti nemusely čekat s pasy na hranici, jak to zažil sám.

Ocenil také Maďarsko, i když ho netěší plot s žiletkovým drátem: „Maďaři nedělají nic jiného, než že zabezpečují Schengen. Maďaři teď drží Schengen.“

Dodal, že obrázky na hranici – na zasahující policisty, ale ani na lidi přehazující děti přes plot – nejsou povzbudivé.

Na české státní hranici doháníme to, co měli dělat kolegové v Řecku a v Itálii.
Hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek

Hašek se shodl s europoslancem ODS Zahradilem, že se „vnější hranice EU posunuly z řecko-italské na maďarsko-chorvatskou hranici”.

„Na české státní hranici doháníme to, co měli dělat kolegové v Řecku a v Itálii, nefunguje schengenská hranice. Hasíme až následky, ne příčinu,“ řekl Hašek, který opatrně zkritizoval i Německo, které napřed vyzvalo uprchlíky, aby přišli, a pak je odmítá. I když nejmenoval kancléřku Angelu Merkelovou, řekl otevřeně, že „to byla nezodpovědnost vůči unii jako celku i proti sousedním státům”.

„EU jako instituce v této krizi zklamala, doufám, že to politiky vyléčí z huráevropanství. Paní kancléřka bez toho, aby to konzultovala s okolními státy, vydá politické prohlášení, které se dá brát jako pozvánka do EU. Je to důkaz zmatku a chaosu, který vládne v politických kruzích EU. Říkám to i o instituci, kterou reprezentuji, Evropský parlament,“ řekl Zahradil.

Krizový plán na ochranu hranic

Hašek zmínil krizový plán na ochranu hranic, kdy by při vytyčení ostré hranice byla nasazena armáda. „Plnila by policejní úkoly.“ Zpočátku by se nasadilo 900 vojáků, jejichž počet by mohl stoupnout na 2500. Zdůraznil, že ČR jako jeden z posledních států dodržuje a vymáhá pravidla Schengenu, na který už mnohé státy rezignovaly a nechávají uprchlíky procházet.

Oba politici se stavěli proti jakýmkoli kvótám. Zahradil se postavil proti kvótám, protože uprchlíci nestojí o azyl v ČR a míří do zemí, kde je pro ně příznivější azylový systém. Hašek řekl: „Česká republika by měla přijmout tolik uprchlíků, kolik zvládne.“  Zahradil tvrdě pravil, že kvóta by měla být nulová. Odmítl ale tvrzení Kláry Samkové, která řekla: „Je to řízená invaze armády civilistů.“

Sám uvedl, že viděl na hranicích zcela vyčerpané uprchlíky, rodiny s mnoha dětmi.

Zahradil také uvedl, že neví, jak držet v ČR uprchlíky, kteří chtějí do Německa. Že mají syrští běženci malý zájem o ČR svědčí podle Haška i to, že z devíti set letošních žádostí o azyl  jich Syřané podaly jen 68.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám