Hlavní obsah

Lízátko, samolepka proti EU, tričko s Babiškou či sandále. Co se dá pořídit na stranických e-shopech

Novinky, Barbora Zpěváčková, Barbora Janáková
Praha

Kšiltovka, odznak, kalendář, ale i lízátko, sandále, kondolence k úmrtí či tričko s Andrejem Babišem vyobrazeným v ženské podobě. To všechno jsou propagační předměty, které některé politické strany nabízejí k prodeji na svých internetových stránkách. Vynalézavosti se očividně meze nekladou.

Foto: ČSSD

Sociální demokraté na svých webových stránkách provozují e-shop, zájem je prý hlavně o sandále, ve skutečnosti jde spíš o tzv. žabky.

Článek

„Pomozte nám s propagací strany nákupem našich reklamních předmětů,“ vyzývají na svém webu lidovci. Kromě klasiky, jako jsou kravaty, trička, kšiltovky či propisky ve stranických žlutomodrých barvách, prodávají také tyčku k nafukovacímu balónku. Ta se dá pořídit za dvě koruny.

„E-shop jsme rozjeli před několika měsíci, aby i naši příznivci měli k dispozici předměty, které souvisejí se stranou,“ řekla Novinkám mluvčí KDU-ČSL Petra Hrušová.

Babišovy koblihy

Svůj e-shop má několik let i TOP 09. V poslední době se na něm dají najít předměty, které souvisejí s ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Za 250 korun si lidé mohou pořídit například tričko s „Babiškou“, tedy Andrejem Babišem vyobrazeným jako žena s kuchyňským válečkem v ruce. Pod ním je nápis: „Tvoje žena neví, kolik piv vypiješ. Andrej ano.“ Topka tak naráží na elektronickou evidenci tržeb (EET), která bude spuštěna v prosinci a proti které strana dlouhodobě brojí.

Foto: TOP 09

Šlágrem internetového obchodu TOP 09 je tričko s Babiškou.

Na dalším tričku je natisknutá fotografie předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se sloganem „Svobodu za koblihu nekoupíš“. Kalousek tak naráží na Babišovu předvolební kampaň, při které majitel Agrofertu obvykle rozdává koblihy.

Babišovo hnutí ANO naopak žádný internetový obchod nemá a ani ho spustit neplánuje. „Zatím se zřízením e-shopu nepočítáme. Naše propagační předměty rozdáváme na mítincích a setkáních s lidmi,“ sdělila Novinkám mluvčí Lucie Kubovičová.

U ČSSD je zájem o sandále

Zato sociální demokraté prodávají své propagační předměty přes web již šest let. Kromě bonbónů či lízátek za 2,20 Kč se na něm dají pořídit i sandále. Ty jsou podle mluvčího ČSSD Michala Kačírka v oblibě hlavně přes léto.

„Poměrně velký zájem je také o odznaky, především o historické odznaky sociální demokracie a stolní kalendáře,“ konstatoval mluvčí.

Podle Kačírka není prý možné poznat, jestli si z jejich e-shopu objednává zboží i někdo, kdo by sociální demokracii nevolil, protože se na ideové přesvědčení svých zákazníků neptají.

Dodal, že sortiment se většinou vybírá podle potřeb jednotlivých stranických poboček.

Blahopřejeme k MDŽ

Předměty s třešňovým logem prodávají skrze své vydavatelství Futura, které publikuje Haló noviny, i komunisté. V sekci „propagační předměty” návštěvník stránek může najít bonbóny s třešněmi, deštník, ale i kondolenční oznámeni či blahopřání k MDŽ i s obálkou.

Foto: KSČM

Komunisté vám to osladí, na webovém obchodu nabízejí například cukr do kávy nebo lízátka se stranickým logem

Strana svobodných občanů při výběru produktů do svého e-shopu zase vsadila spíše na nespokojenost lidí a vymezení se proti stávajícím poměrům. Svobodní nabízejí především kritické samolepky, plakáty a knihy.

V sortimentu se dá najít nejen polep na cigarety s nápisem „Vysoké daně vážně škodí vám i lidem ve vašem okolí“, ale i odznáčky s přeškrtnutým logem Evropské unie. Navíc, jak před časem Právo informovalo, stále prodávají samolepky s přeškrtnutým znakem EU, kterými si řidiči mohou „vyzdobit“ svoji registrační značku na autě. Dopouštějí se tím ale přestupku, za který jim hrozí až dvoutisícová pokuta. [celá zpráva]

Foto: Strana svobodných občanů

Za přelepku vlajky EU na registrační značce u auta zaplatíte na e-shopu Svobodných 20 korun, policii pak doplatíte další až dva tisíce, protože jde o přestupek.

Propagační výrobky prodávala na internetu kdysi také ODS, e-shop má ale nyní mimo provoz.

Výběr článků

Načítám