Hlavní obsah

Lithium bude mimořádně řešit Sněmovna i Senát

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Memorandum o těžbě lithia, kterou s australskou firmou podepsal za stát ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), by se měl ve středu mimořádně zabývat Senát. Dohodl se na tom šéf horní komory Milan Štěch s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD). Příští pondělí se kvůli tomu také mimořádně sejde Sněmovna.

Foto: Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Štěch by měl mimořádný bod vyhlásit v úterý na jednání organizačního výboru Senátu. Zákonodárci by lithium měli probírat kolem sedmnácté hodiny odpoledne. Řešit budou podpis memoranda mezi ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem (ČSSD) a společností European Metals Holdings kvůli těžbě lithia v Česku.

Na Štěcha se kvůli tomu už v pátek obrátil senátorský klub ODS. Jeho předseda Miloš Vystrčil poslal Štěchovi dopis se žádostí o podporu zařazení mimořádného bodu „Informace premiéra Bohuslava Sobotky o aktuální situaci, stavu, jednání a přijatých závazcích ohledně možné těžby lithia v ČR“.

Politici podpis považují za ukvapený a nedomyšlený. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že na základě dohody s australskými těžaři hrozí ČR mezinárodní arbitráž. To Havlíček popírá.

Kvůli lithiu se mimořádně sejde i Sněmovna. Komunisté podle informací Novinek nasbírali potřebný počet podpisů a žádost předali předsedovi dolní komory Janu Hamáčkovi. Ten stanovil termín schůze na příští pondělí. [celá zpráva]

Předseda Sněmovny musí podle jednacího řádu svolat mimořádnou schůzi do deseti dnů. A jednání bude mimořádné i místem konání. Jelikož hlavní jednací sál prochází rekonstrukcí, poslanci se sejdou v jiné místnosti v budově ve Sněmovní ulici 1.

Rekonstrukce hlavního jednacího sálu Poslanecké sněmovnyVideo: Novinky

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia – většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Právě v těžbě této suroviny, která se využívá při výrobě baterií, se ukrývají obrovské zisky odhadované na tři bilióny korun. Podle ministra průmyslu by se zásoby pod Cínovcem měly dále zpracovávat v Česku, zpracovatelem ale má být australská společnost European Metals Holdings. Začít by mohla v roce 2022 a plánuje dobýt 37 miliónů tun rudy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám