Hlavní obsah

Lipavský mluvil se Stoltenbergem o ruské agresi. Ministři zahraničí NATO by se mohli sejít příští rok v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) mluvil v pondělí v Bruselu s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Nabídl mu, aby se příští rok neformální schůzka ministrů zemí NATO konala v Praze. V souvislosti se záměrem ruského prezidenta Vladimira Putina rozmístit jaderné zbraně v Bělorusku Lipavský řekl, že by Rusko mělo dodržovat mezinárodní závazky.

Foto: Ministerstvo zahraničí

Ministr zahraničí Jan Lipavský a generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg.

Článek

Český ministr do bruselské centrály NATO zamířil dva dny poté, co ruský vládce Vladimir Putin oznámil záměr rozmístit v sousední zemi taktické jaderné zbraně. NATO krok označilo za nebezpečný a nezodpovědný.

„Rusko by mělo dodržovat všechny mezinárodní závazky k nešíření jaderných zbraní, aby se neumisťovaly jaderné zbraně do dalších zemí,“ řekl po jednání se šéfem Aliance Lipavský.

Putin se snaží zastrašit NATO, Bělorusko si bere jako jaderné rukojmí

Zahraniční

Hlavním tématem jeho jednání se Stoltenbergem byla válka na Ukrajině. Ministr novinářům také řekl, že Česká republika by mohla příští rok hostit summit ministrů zahraničí Severoatlantické aliance (NATO). Uvedl, že to generálnímu tajemníkovi NATO nabídl a že nabídka byla přijata.

„Uvidíme, jak to bude pokračovat dál, byl bych ale rád, kdyby to klaplo,“ oznámil šéf české diplomacie.

Se Stoltenbergem se bavil také o přípravě červencového summitu ve Vilniusu, na který by měl dorazit i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V souvislosti s Ukrajinou také prohlásil, že Aliance by měla hledat formáty spolupráce, které podpoří vstup Ukrajiny do NATO.

Tématem byla i situace v Indo-Pacifiku a rostoucí vliv Číny včetně jejího agresivního vystupování vůči Tchaj-wanu.

Odpoledne se šéf české diplomacie sejde s komisařem pro spravedlnost Didierem Reyndersem a eurokomisařem pro humanitární pomoc a řešení krizí Janezem Lenarčičem. Řeč bude o možnostech, jak vyšetřovat, stíhat a trestat zločiny, kterých se dopouští ruská armáda či žoldnéři na Ukrajině.

Řada unijních států včetně Česka podporuje zřízení zvláštního tribunálu, neboť Mezinárodní trestní soud (ICC) nemá pravomoc stíhat veškeré zločiny. EU se však v této otázce zatím zcela neshodla a téma zůstává otevřené.

Lipavský vysvětloval Indům, že je potřeba Rusko izolovat. Oni to vidí jinak

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám