Hlavní obsah

Lidovci, zelení a Starostové chystají na podzim v Praze společnou kandidátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V podzimních pražských komunálních volbách by měly společně kandidovat KDU-ČSL, Strana zelených (SZ) a Starostové a nezávislí (STAN). Skutečnost, že se strany blíží finální dohodě, potvrdil ve středu krajský tajemník STAN Michal Vítů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí.

Článek

Podle předsedkyně pražských Starostů a nezávislých Jany Plamínkové se koaliční jednání rychle blíží dohodě. "Se zelenými nás spojuje zájem o životní prostředí a zájem o občanskou společnost, s lidovci zase zodpovědnost a důraz na podobné morální hodnoty," poznamenala.

Rozhovory potvrdili i šéfové pražské SZ Petr Štěpánek a KDU-ČSL Jan Wolf. Se Stranou zelených se prý lidovci o společné kandidátce baví již asi tři roky, se STAN od začátku roku. Vedení pražské KDU-ČSL již také případnou spolupráci schválilo. Wolf zdůraznil, že ještě žádná smlouva podepsaná není.

Není lehké najít osobnosti

Strany v současné době projednávají především shody ohledně programu, o způsobu sestavování kandidátek a o konkrétních jménech se chtějí bavit později. SZ již jako lídra navrhla svého pražského předsedu Petra Štěpánka. STAN oslovil bývalého rektora UK Václava Hampla, ten se ale ještě podle Plamínkové nerozhodl. Dodala, že hnutí jedná i s dalšími osobnostmi, jejich jména ale zatím představovat nechce.

Není podle ní lehké v současné době, kdy je vedení města vyšetřováno kvůli pochybením například v souvislosti s tunelem Blanka, najít respektované osobnosti, které Prahu znají a které jsou ochotné kandidaturu přijmout.

Pražský STAN rovněž uvedl, že chce na pátečním celostátním sněmu podpořit do čela strany libereckého hejtmana Martina Půtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám