Hlavní obsah

Lidovci se rozzlobili na Sobotku: Říkat, že tu USA nepotřebujeme, je nezodpovědné

Novinky, fia
Praha

Předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se v úterý večer ostře vyjádřil na adresu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) kvůli jeho slovům o tom, že ČR nebude volat po zvýšení vojenské přítomnosti USA v Evropě. Lidovci mají taková slova za nepřijatelná a nezodpovědná.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v průběhu jednání celostátního výboru strany oznámil, že prioritou pro stranu zůstává ministerstvo zemědělství.

Článek

„Tento výrok, který zásadně mění dlouhodobé pozice ČR, vnímám jako jeho osobní názor, který nebyl koaličně ani vládně projednán či konzultován, a může vážně ohrozit vztahy v rámci Visegrádské čtyřky, hlavně s Polskem, ale i dalšími spojenci v rámci NATO, mj. v Pobaltí,“ zlobí se Bělobrádek.

Americký prezident Barack Obama v úterý oznámil, že USA zvýší vojenskou přítomnost na starém kontinentu. Sobotka, který je na návštěvě Rakouska, na to reagoval slovy, že Česká republika nebude mezi zeměmi, které o to budou usilovat.

„Některé země se obrací na NATO a požadují, aby tam byla zvýšená vojenská působnost. Vím, že se jedná o Polsko, vím, že se jedná o pobaltské státy, ČR nic takového nepotřebuje. My jsme si už vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci a v tuto chvíli taková potřeba není a ČR nebude patřit mezi takové země, které by volaly po posílení vojenských jednotek NATO v Evropě,” uvedl Sobotka.

„Tyto státy se cítí ohroženy a po posílení alianční vojenské přítomnosti na svém území volají!“ oponuje premiérovi Bělobrádek. Sama ČR podle něj nemusí na svém území alianční vojáky mít, ale nemůže odmítat umístění aliančních sil na území spojenců, dodal předseda KDU-ČSL s tím, že lidovci považují jeho vyjádření „zcela nepřijatelné a nezodpovědné“.

Podle nejmenší vládní strany je základním článkem bezpečnostní politiky už dvě desetiletí transatlantická vazba, včetně podstatné americké vojenské přítomnosti v Evropě.

Anketa

Podporujete navýšení vojenské přítomnosti USA v Evropě?
Ano, ale ne v ČR
1,5 %
Ano, i v ČR
32,7 %
Ne
65,8 %
Celkem hlasovalo 22752 čtenářů.

Reklama

Související články

USA posílí v Evropě své ozbrojené síly

USA přehodnotí své vojenské aktivity v Evropě a zvýší vojenskou přítomnost na kontinentu. Uvedl to v úterý Bílý dům s tím, že jde o reakci na nové bezpečnostní...

Zeman se ve Varšavě setkal s Obamou

Prezident Miloš Zeman se v úterý v polském hlavním městě Varšavě po boku dalších hlav evropských zemí setkal s prezidentem Spojených států Barackem Obamou. Po...

Výběr článků

Načítám