Hlavní obsah

Lidovci přesouvají kvůli předčasným volbám sjezd na květen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovci chtějí kvůli současné politické situaci svolat celostátní konferenci ještě před volbami do Evropského parlamentu. Podle výsledků jednání Celostátního výboru KDU-ČSL by tedy strana mohla zvolit svého lídra ještě před koncem května.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf strany Jiří Čunek

Článek

Mezi kandidáty na předsedu křesťanských demokratů je místopředsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová, první místopředseda Roman Línek, europoslanec Jan Březina a ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Nynější předseda Jiří Čunek tají, zda bude o post lídra druhé nejsilnější koaliční strany usilovat.

Celostátní výbor doporučil přesunout termín sjezdu KDU-ČSL kvůli mobilizaci sil krajských organizací. V souvislosti s tím je požádala, aby orientovaly předsjezdovou debatu a vnitrostranické konference jak k tématu předčasných voleb, tak i k návrhům KDU-ČSL na řešení problémů české společnosti.  

Výbor také určil aktuální priority strany. Především by měli lidovci usilovat o to, aby vláda dokončila předsednictví EU, řešila dopady krize na občany a prosadila ratifikaci Lisabonské smlouvy. Čunek by pak měl o předčasných volbách jednat se všemi demokratickými stranami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám