Hlavní obsah

Liberečtí zastupitelé symbolicky oddají stejnopohlavní páry

Tři liberečtí zastupitelé se rozhodli vytvořit systém, který umožní symbolicky oddávat stejnopohlavní páry na soukromých obřadech podobných klasické svatbě. Páry ale nejprve musí uzavřít registrované partnerství na matrice v Liberci. Zastupitelé doufají, že se brzy schválí návrh manželství pro všechny, který ve Sněmovně leží od loňského června.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to gesto, snad jen dočasné. Doufáme, že manželství pro všechny projde. Chtěli jsme vytvořit síť zastupitelů, kteří by byli ochotní tuto možnost nabídnout. V podstatě teď kdykoli v Libereckém kraji se dá na úřadech najít někdo, kdo bude ochotný tuto inciativu převzít a pár oddat,“ řekl zastupitel Liberce Petr Slanina (piráti).

Oddávání stejnopohlavních párů inicioval spolu s Annou Kšírovou (Liberec otevřený lidem) a Matyášem Mocem (STAN). Sám se svým druhem uzavřel registrované partnerství v roce 2016. „S partnerem jsme měli obřad v Brandýse nad Labem na zámku. Paní matrikářka z Kladna, která se stará o celý Středočeský kraj, na něj přijela a hrozně hezky nás oddala. Říkali jsme si, že taková možnost v Libereckém kraji moc není, proto jsme ji iniciovali sami,“ přiblížil Slanina.

Partneři se mohou registrovat jen na 14 matrikách v zemi. S tou libereckou mají zastupitelé dohodu, že příchozímu páru nabídnou možnost symbolického oddání.

Nenávistné projevy mají dopad na jednotlivce i na společnost. Šíří se jako epidemie, upozorňují odborníci

Krimi

„Pár vždy musí přijet registraci podepsat do Liberce. Na matrice nabídnou možnost, že jsme ochotni přijet kamkoli, a předají na mě kontakt. S kolegy se pak domluvíme, kdo by je přijel oddat, případně oslovíme někoho, kdo je blíž,“ podotkl Slanina.

Toho čeká v dubnu první takový obřad. Podle něj by se podobná iniciativa mohla objevit i v jiných krajích. Hodlá o tom diskutovat se svými kolegy na dubnovém celostátním pirátském fóru, které se koná právě v Liberci.

Snahu libereckých zastupitelů chválí iniciativa Jsme fér zaměřující se na práva LGBTQ+. „Je to poprvé, co se k symbolickému oddávání úřad veřejně přihlásil. Samozřejmě někteří matrikáři již dávno na slavnosti, které se jako svatba tváří, jezdí. Veřejně to ale neproklamovali,“ podotkl mluvčí Jsme fér Filip Milde.

Vše záleží na dané matrice. Někde jsou sami zaměstnanci ochotni pár oddat mimo úřad a jinde pár jen podepíše potřebné papíry. „Akt probíhá úplně stejně, jako když si jdete přihlásit zvíře nebo popelnici na úřad, sednete si k přepážce a podepíšete dokumenty,“ řekl Milde.

Prezident LGBT sňatky podporuje

Podmínky registrovaného partnerství se ale velmi brzy budou moci změnit. Legislativní rada vlády nyní předělává novelu zákona o matrikách. Podle ní by páry mohly uzavřít registrované partnerství na jakékoli matrice, nejen na vybraných čtrnácti.

Milde doufá, že se brzy také schválí návrh zákona manželství pro všechny. I proto, že prezident Petr Pavel institut rovného manželství podporuje.

„Dlouhá léta jsme od poslanců slýchávali, že se nevěnovali zákonu o manželství pro všechny páry, protože by ho stejně Miloš Zeman vetoval. Věříme, že podpora nového prezidenta bude mít pozitivní vliv na zákonodárce a zákon se konečně přijme,“ řekl Milde.

České úřady a soudy neuznaly svazek dvou mužů jako manželství

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám