Hlavní obsah

Lidovci mají problém. A celá vláda s nimi, míní politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by lidovci chtěli zvrátit dlouhodobě klesající preference, museli by přijít s jinými tématy a zásadně se vymezit v rámci koalice. To by ovšem znamenalo ohrožení stability vlády, jejíž jedinou šancí na rehabilitaci v očích voličů je nerozpadnout se a prosadit své reformy. Míní to politologové, které Novinky oslovily.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Podle Ladislava Mrklase lidovci, kterým aktuální průzkum agentury Median přiřkl dvě procenta, dlouhodobě ztrácejí svůj přirozený elektorát a mají v podstatě dvě možnosti.

„Buď spojit svůj osud s koalicí SPOLU, což je sázka velmi nejistá, nebo začít dělat autonomní politiku, což by znamenalo začít ohrožovat a rozbíjet vládu,“ uvedl politolog z CEVRO Institutu.

Rovněž podle Jana Kubáčka by na cestě k vyšší podpoře museli lidovci změnit styl komunikace a přijít s jinými tématy. Zatímco nyní je KDU-ČSL vnímána jako „ODS B“, její voliči jsou podle politologa spíše sociální demokraté s křesťanským smýšlením, a očekávají proto, že strana bude přicházet se smířlivějšími návrhy.

Lidovci ze Sněmovny již jednou vypadli – po volbách v roce 2010. Během tří let se novému předsedovi Pavlu Bělobrádkovi podařilo stranu konsolidovat a v roce 2013 následoval návrat do poslaneckých lavic.

ANO, Piráti a SPD posilují. Lidovci se krčí až za komunisty i Zelenými

Domácí

Rozklížení vlády by ale podle Mrklase vzalo stávající koalici šanci zvrátit nynější trend posilování dominance hnutí ANO.

„Základní předpoklad je, že se vláda nerozpadne a dovládne do konce volebního období. Když se jí podaří přes všechny problémy vyřešit nejzákladnější potíže, dostat ekonomiku do plusových čísel, zvrátit trend velkých deficitů a zajistit dopad na životy lidí, může to část voličů, kteří nyní váhají, vládě vrátit,“ míní politolog.

Stát jen vesele nařizuje

Kubáček poukázal na to, že lidem se nezamlouvá vládní styl komunikace. „Vláda nepředvedla zájem o občana, chybí jí pokora ve vystupování,“ dodal s tím, že u kabinetu není vůbec vidět, že by se stát choval šetrně a začal u sebe.

Ekonomové cupují Fialovu sebechválu za pokles inflace

Ekonomika

„Stát se chová, že se ho to netýká, všechno vesele nařizuje,“ dodal Kubáček.

Zamyslet nad stávajícími preferencemi by se podle expertů měla zejména levice. „Pro SOCDEM je to na pováženou, kdy jindy má růst?“ poukázal Kubáček na čtyřprocentní podporu strany, těšící se v minulosti masivní podpoře voličů.

Podle Mrklase je ANO v současnosti jedinou opozicí schopnou převzít moc. Eventuální vnik nového subjektu nevylučuje, nicméně připomněl, že základní politické rozložení je dlouhodobě relativně stabilní. Případná resuscitace SOCDEM by oslabila právě hnutí kolem Andreje Babiše.

Kubáček poukázal i na skutečnost, že podpora extrémních proudů se zatím nemění. „Ukazuje se, že společnost je krajně nespokojena a unavena ze stávající situace, ale nevidí řešení v destrukci, věčných protestech a jednorozměrné kritice,“ dodal.

U ANO vnímá potenciál k dalšími růstu, byť pouze v řádu procent, kdy Alena Schillerová, Karel Havlíček a další mohou lákat „mírně naštvané“, zatímco Babiš má podle něj potenciál oslovit „brblající a vytočené“.

Babiš ve Sněmovně, která řešila valorizaci důchodů, při projevu odbíhal od tématu Video: psp.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám