Hlavní obsah

Lidovci budou chtít komplexní pozměňovací návrh služebního zákona

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

KDU-ČSL bude požadovat komplexní pozměňovací návrh k zákonu o státní službě. Na tiskové konferenci po jednání se zástupci odborů to řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bělobrádek

Článek

„Předpokládáme a budeme požadovat, aby došlo ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který by šel do druhého čtení. Jsme připraveni všechna připomínková místa, tak jak bývá zvykem, s tímto návrhem navštívit,“ řekl Bělobrádek s tím, že s návrhem seznámí i odbory.

Podle svých slov předpokládá, že se zcela nepoužije ani jeden ze stávajících návrhů služebního zákona - ani vládní, ani poslanecký. Naopak soudí, že bude plně využita lhůta pro legislativní projednávání.

„Předpokládám, že bude plně využita lhůta 60 dní a velmi pravděpodobně i bude překročena, protože tak zásadní normu, která může ovlivnit charakter státní správy na desetiletí, tak je potřeba připravit velmi obezřetně,“ uvedl.

Zákon o státní službě chce projednávat i s opozicí. V první řadě se o něm ale chce bavit s koaličními partnery na středeční schůzce.

Bělobrádek zkritizoval bývalé vlády  

Služební zákon zajímá hlavně hnutí ANO, neboť jeho odsouhlasení v prvním čtení stanovil prezident Miloš Zeman jako podmínku pro to, aby do vlády jmenoval šéfa hnutí Andreje Babiše. Jehož ministerské angažmá by kvůli nedořešené údajné spolupráci s StB mohl zhatit lustrační zákon.

První místopředsedkyně hnutí Věra Jourová se v úterý nechala slyšet, že by zákon o státní službě neměl řešit lustrace, neboť od toho je tu právě již stávající lustrační zákon. [celá zpráva]

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl vyzdvihl příslib, který prý odboráři dostali od politiků, že se budou moci podílet na přípravě pozměňovacího návrhu.

„Také věříme tomu a máme příslib, že tento návrh zákona bude projednáván ve výboru pro sociální politiku, jehož předsedou je Jaroslav Zavadil (bývalý předseda ČMKOS), tak věříme, že i tam dostaneme nějaký prostor, abychom se mohli vyjádřit,“ uvedl.

Lidovci chtějí dialog s odbory

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na tiskové konferenci nešetřil bývalé vlády, které zkritizoval za to, že zástupcům odborů a zaměstnavatelů dávaly jen málo prostoru.

„Zástupci odborů po delší době, která tady panovala, cítí určité pnutí v tom, že necítily úroveň, která by byla důstojná komunikace s vládou,“ řekl.

Lidovci proto chtějí nastolit plnohodnotný sociální dialog a se zástupci odborů se pravidelně setkávat.

„Bereme zaměstnavatelské svazy i odbory jako skutečné partnery, s kterými je třeba diskutovat. Byl bych rád, aby se tripartita opět vrátila k tomu, čím má být, to znamená místem setkání, kde se řeší věcné problémy, kde si partneři navzájem naslouchají,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám