Hlavní obsah

Dušek: Nárůst čísla R nic neznamená. Reaguje na nižší přírůstky nakažených

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože počty denně nakažených onemocněním covid-19 klesají, reprodukční číslo od neděle mírně narůstá. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nejde o žádný rizikový signál, ale je to způsobeno výpočtem a zpomalením poklesu počtu nových případů.

Článek

„Číslo R v podstatě neroste a toto kolísání bych rozhodně neviděl jako nějaký rizikový signál. Jde jen o to, že ve chvíli, kdy počty nově diagnostikovaných klesají z velmi vysokých čísel, tak v mezitýdenním srovnání reprodukční číslo spadlo velmi významně dolů. Teď logicky kolísá, protože se i nadále snižují počty nově nakažených, ale už ne tak výrazně jako předtím,” vysvětlil trend Novinkám Dušek.

Nošení roušek na veřejnosti snižuje reprodukční číslo pod 1, zjistila studie

Koronavirus

Rekordy v počtu denních přírůstků padaly v první polovině ledna, kdy v jeden den přibylo až 18 tisíc nových pacientů. V tomto období se reprodukční číslo pohybovalo okolo hodnoty 1,2. Od té doby počty nových případů v důsledku koronavirových opatření klesají a s nimi se snížilo i číslo R na hodnotu okolo 0,7.

Zlom nastal v ukazateli, který odkazuje na to, kolik lidí může nakazit jeden pozitivní člověk, v neděli, kdy od té doby mírně stoupá až k současné hodnotě nad 0,8.

Na vině je výpočet

Podle Duška k mírnému kolísání hodnoty čísla R bude docházet. „Je to jakási logika výpočtu, skoro bych řekl technická věc. Bude záležet, co bude dál - buďto budeme klesat stejným tempem a číslo R se bude držet mezi hodnotami 0,7 a 0,9, kdyby ale klesání přestalo, číslo poroste,” míní Dušek.

Foto: Novinky

Vývoj indexu rizika - reprodukční číslo

Kdyby koronavirová čísla přestala takto intenzivně klesat, mohlo by se podle něj číslo vyšplhat až k hodnotě jedna a to by byl „velmi rizikový signál”. Zjednodušeně řečeno, v takovém případě by to značilo opět zrychlování šíření epidemie, což by se projevilo opět na počtech nově nakažených a následně pravděpodobně i v již nyní přetížených nemocnicích.

Vlastního PSA už vláda nechce poslouchat

Koronavirus

Ve středu přibylo v Česku 8162 nových případů nákazy koronavirem, což je o téměř tři tisíce méně, než tomu bylo před týdnem ve stejný den. Aktuálně s nemocí bojuje 119 828 pacientů, z toho 6378 je v nemocnici. V tuzemsku platí pátý, nejvyšší stupeň pohotovosti v rámci protiepidemického systému PES.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Index rizika, který určuje stupně, se již několik dní ale drží svou hodnotou ve čtvrtém stupni, což by mohlo značit rozvolňování opatření. Vláda nicméně ke zmírňování opatření zatím přistupovat nehodlá, usiluje nejprve o snížení počtu hospitalizovaných covidových pacientů.

Reklama

Související články

Tisková konference po jednání vlády

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí projednal další návrh na prodloužení nouzového stavu kvůli koronaviru. Podle premiéra by se měl nouzový stav...

Výběr článků

Načítám