Hlavní obsah

Lidem stále chybí léky na závratě. Jezdí je nakupovat do Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tři roky žije s nepřetržitým pískotem v uších a motáním hlavy Jaroslav Železný z Ostravy. Problémy se sluchem a rovnováhou se u něj objevily po covidu. Pomáhá mu rehabilitační cvičení a léky s léčivou látkou betahistin, které bere třikrát denně. Jenže už tři čtvrtě roku se potýká s tím, že léky v Česku nemůže sehnat. Jezdí si pro ně do Polska.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Lék Betahistin

Článek

„Navíc tyto léky, Betaserc nebo Betahistin, potřebuje i moje maminka, která má Menierovu chorobu. Hrozí u ní záchvaty spojené se zvracením. Je to podobné jako mořská nemoc. I já jsem si už jedním takovým záchvatem prošel,“ popisoval muž s tím, že léky s betahistinem jim pomáhají alespoň nějak fungovat.

„Je to opravdu každodenní boj. Píská vám celá hlava a do toho se s vámi točí celý svět. Naštěstí se dají tyto léky koupit v Polsku, což se mi minulý týden opět podařilo, takže zase máme zásobu. Zdravotní pojišťovna mi nákup léků v zahraničí proplatila,“ vysvětloval Železný, který se chystá napsat přímo ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi.

„Ministr slíbil, že letos už bude dodávka léků s betahistinem v pořádku. Nerozumím tomu, proč se v Polsku dají koupit a u nás to nejde? Nedokážou se postarat o své občany? Vždyť pískáním v uších trpí stovky lidí a závratě má spousta seniorů. Není jednoduché s tím žít,“ zlobí se Železný.

Chybí léky na deprese. Může to ohrozit stovky pacientů

Domácí

Problém s pořízením těchto léků měla letos i Markéta Havlíčková ze Zlína. „A to přitom pracuji v lékárně. Jenže tyhle léky mají opět výpadek, prostě zboží zase není. Je to šílené, když za to není žádná náhrada. Musím jen čekat a trpět. Kamarádka mi řekla, ať si zajedu do Polska, že to tak dělá její mamka z Karviné. Jenže pro mě je Polsko z ruky,“ vysvětlovala své problémy žena.

„Jsem ze Slaného, léky s betahistinem jsem tady zatím nesehnal. Pracuji v Praze a tam jsem je taky nesehnal. Řeším tyto problémy už tři čtvrtě roku. Přitom slibovali, že už to na začátku roku bude v pořádku,“ svěřil se padesátiletý Richard Mareček s tím, že jeho syn má podobný problém. „Ale bydlí v Ostravě, takže to řeší nákupem betasercu v Polsku. Tak jsem ho poprosil, aby mi je tam také koupil,“ líčil muž s tím, že slyšel o tom, že by se léky daly koupit i v Německu.

Ministerstvo omezilo distribuci léků do zahraničí

Redakce Novinek v polovině ledna obvolala několik lékáren, ve všech měli problém s dodávkou léků s betahistinem. Betaserc či betahistin měli jen v některých nemocničních lékárnách, jako například v Městské nemocnici v Ostravě.

„V lékárně jich nyní pár máme, ale i u nás registrujeme výpadek dodávek. Dá se říci, že tyto léky nejsou k dostání soustavně, chodí nepravidelně. A aktuálně nejsou k dostání ani léky, které by betaserc a betahistin mohly nahradit,“ sdělila ve čtvrtek mluvčí ostravské městské nemocnice Andrea Vojkovská. Nespokojenost s dodávkami léků s betahistinem potvrdily i další nemocnice.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob redakci sdělil, že u přípravků s léčivou látkou betahistin dochází od loňska k přerušení dodávek z výrobních důvodů.

„Protože je omezeně dostupná léčivá látka v požadované kvalitě. Výpadek je zaznamenán ve více než patnácti dalších zemích Evropské unie. Ministerstvo zdravotnictví situaci aktivně řeší. Přistoupili jsme k zákazu distribuce těchto léčivých přípravků do zahraničí, aby nedocházelo k prohloubení jejich nedostupnosti,“ uvedl v pátek mluvčí ministerstva.

„Vzhledem k tomu, že účinná látka betahistin nemá v současnosti dostupnou plnohodnotnou alternativu, jsou nezbytná veškerá opatření, abychom v maximální možné míře zajistili dostupnost léku pro skupiny pacientů, u nichž by vysazení nebo přerušení dlouhodobé léčby mohlo vést ke zhoršení jejich zdravotního stavu,“ upozornila Pavla Urbánková, zástupkyně přednosty Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Dodala, že v rámci odborné společnosti se pracuje i na doporučení pro ORL lékaře, kteří tento lék předepisují. „Aby nebyl tak široce předepisován a byl dostupný těm nemocným, pro jejichž stabilní zdravotní stav je důležitý a nenahraditelný,“ shrnula Urbánková.

Léky mají být dostupnější. Válkův bič na výrobce i distributory prošel Sněmovnou

Domácí

Reklama

Související témata:
Tinnitus
Závrať
Betahistin

Výběr článků

Načítám