Hlavní obsah

Chybí léky na deprese. Může to ohrozit stovky pacientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky pacientů s úzkostmi a depresemi mohou mít problém sehnat předepsané léky. Některá antidepresiva a antipsychotika mají přerušené dodávky až do jara příštího roku. Podle psychiatrů se dá většina nahradit, žádají ale lékaře, aby nepředepisovali léků zbytečně moc.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jednáme o stabilizaci dodávek, nicméně po nějakou dobu může docházet k tomu, že některé psychomodulační přípravky budou hůře dostupné,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Nejde podle něj o totální výpadek, ale problémy na straně výroby, která se převádí na jinou firmu.

Omezené dodávky mají už několik měsíců některé léky na schizofrenii, deprese, úzkosti i další diagnózy.

Léky mají být dostupnější. Válkův bič na výrobce i distributory prošel Sněmovnou

Domácí

Lékaři budou podle náměstka přes systém elektronických receptů o nedostupných lécích informování. Za co mohou lék zaměnit, poradí i odborná psychiatrická společnost.

U antidepresiv se problémy s dostupností týkají nejstarších přípravků, které se na trh dostaly už před 30 lety.

„Dovolím si odhadnout, že to mohou být stovky pacientů, u kterých bude nutné nějaký zásah (v předepisování léku - pozn. red.) provést,“ řekl člen výboru Psychiatrické společnosti, psychiatr Martin Anders.

Nemusí jít nutně hned o výměnu léku, ale třeba úpravu dávkování. Lékaři by podle něj měli uvážlivě předepisovat opakovací recepty. Kontrolovat by také měli v lékovém záznamu, zda už pacientovi daný lék nepředepsal jiný specialista.

To je častým důvodem, proč lidé léky nadužívají a vytváří si na nich časem závislost. Tu má v současnosti v Česku kolem 200 tisíc lidí, nejen na lécích proti úzkostem.

Mají většinou náhradu

Přerušení dodávek je v systému Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nahlášeno u několika stovek psychiatrických léků.

„O absolutní nenahraditelnosti hovoříme jen u pacienta, který nereaguje na léčbu a v minulosti byly provedeny opakované pokusy a na nic nereagoval. Takových pacientů je malé procento a lékař o nich ví,“ ubezpečil Anders. Obavu podle něj pacienti mít nemusí.

S úzkostí nebo depresí se podle Svazu zdravotnicích pojišťoven v Česku léčí zhruba 700 tisíc lidí. Za posledních 20 let se spotřeba antidepresiv a anxiolytik zvýšila šestinásobně.

Zachytíme i nejčasnější stadia rakoviny, říká český vědec Holčapek

Domácí

To jsou ale jen potvrzené diagnózy. Nedávný průzkum Národního duševního zdraví také odhalil, že známky střední až těžké deprese vykazuje 40 procent dětí, úzkosti má třetina z nich.

Problémy byly v minulosti i s nelegálními reexporty těchto léků do ciziny.

Další penicilinové sirupy

Do konce roku má podle náměstka dorazit do Česka také zhruba 50 tisíc balení antibiotických sirupů pro děti. Prvních 18 tisíc balení bylo zajištěno přes mimořádný dovoz a rozvážet se začnou do lékáren v příštích dnech.

Další balení mají přijít začátkem prosince a pak i začátkem ledna. Ačkoliv se začíná poptávka po sirupech pro děti začíná zvyšovat, zásoby jsou podle ministerstva dostačující.

Stabilizovaná je podle Dvořáčka i zásoba tabletových penicilinů, kterých mělo od srpna do konce listopadu dorazit přibližně 400 tisíc balení.

Proti covidu se od září naočkovalo 300 000 lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám