Hlavní obsah

Lidem nechodí zprávy, které je posílají do karantény. Systém je přetížený

• Aktualizováno
Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Zástupci Chytré karantény ve středu na Twitteru oznámili, že systém má technické problémy. Lidem například nechodí SMS pokyny k sebetrasování a zahájení karantény.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Informační SMS na mobilním telefonu

Článek

„Kvůli velkému počtu přijímaných laboratorních výsledků dochází k částečnému zpomalení systémů, což může vést ke zpoždění v trasování (vč. SMS o sebetrasování). V těchto případech prosím dodržujte karanténu. Na optimalizaci systému pracujeme a za komplikace se omlouváme,“ píše se na twitterovém účtu Chytré karantény.

Někteří lidé si pod příspěvkem stěžují na to, že na zprávu čekají i 60 hodin. To jim může způsobit problémy například v zaměstnání, kam potřebují co nejdříve nahlásit svou pracovní neschopnost, respektive nástup do karantény.

Problémy jsou i se sebetrasovacími formuláři, kdy lidé na základě výzvy v příchozí SMS mohou své kontakty ze dnů před samotnou nákazou vyjmenovat sami.

Přetížený systém

Podle mluvčího agentury NAKIT Lukáše Trnky, která Chytrou karanténu zajišťuje po technické stránce, je výrazné zpomalení systému způsobeno přetížením Informačního systému infekční nemoci (ISIN), do něhož laboratoře či nemocnice hlásí pozitivní případy. Jdou přes něj ale také žádanky na testování, kterých je aktuálně kvůli šíření velmi nakažlivé varianty omikron velké množství.

Za úterý testy odhalily 42 073 nakažených, z toho 39 614 připadá na nové případy a 2459 na podezření na opakovanou nákazu.

Podrobnější odpověď by podle Trnky mělo poskytnout ministerstvo zdravotnictví. Jeho podřízená organizace Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) systém ISIN spravuje. Novinky o vyjádření požádaly mluvčího resortu zdravotnictví Ondřeje Jakoba.

„Intenzivně pracujeme na nápravě. Částečně se už podařilo systém zrychlit,“ uvedl krátce před 17 hodinou Jakob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám