Hlavní obsah

Lidé vládu oznámkovali na průměrných 3,7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi v květnu ohodnotili vládu premiéra Petra Fialy (ODS) známkou 3,7. Čtyřku a pětku kabinetu dalo 58 procent lidí, což je více než v březnu. Jedničku by vládě dala tři procenta dotazovaných. Vyplývá to z šetření agentury Kantar TNS pro Českou televizi zveřejněného v neděli.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Na snímku Petr Fiala a Marian Jurečka

Článek

„O něco lepší hodnocení si vláda odnáší od mladších generací, lidí s vyšším vzděláním a od svých voličů, i když i mezi nimi jsou rozdíly. Například voliči ODS a TOP 09 dávají vládě dvojku, voliči zbývajících vládních stran trojku,“ přiblížil jeden z autorů průzkumu Pavel Ranocha s tím, že od voličů opozičních stran výrazně převažují čtyřky a pětky.

V březnu měl kabinet stejnou průměrnou známku, tedy 3,7, tehdy mu však čtyřku a pětku dalo méně lidí, celkem 53 procent. Šetření probíhalo na vzorku 1200 respondentů.

Stejně početný vzorek odpovídal v termínu od 15. května do 2. června také na otázky, jak se staví k připravované důchodové reformě a úsporným opatřením.

Vláda při známkování příliš neobstála, nejhůř dopadl Stanjura

Domácí

Co se týče důchodové reformy, přes 70 procent Čechů se shoduje na tom, že je potřebné penzijní systém výrazně upravit tak, aby byl udržitelný i do budoucna. Menší shoda je ale na konkrétních opatřeních.

Největší podporu, a to od 61 procent dotázaných, má navýšení plateb pro OSVČ a lidi pracující na dohody, tzv. „dohodáře“. Více než polovina respondentů, 51 procent, pak souhlasí se zpřísněním podmínek pro odchod do předčasného důchodu.

S tím, že by si lidé měli více spořit na důchod a penze by se měly snížit, souhlasí jen 41 procent dotázaných, proti je 57 procent. Nejméně lidí, 30 procent, pak souhlasí s tím, aby byl věk pro odchod do důchodu navázaný na střední dobu dožití.

Co se týče připravovaných opatření v rámci konsolidačního balíčku, nejvíce lidí, bez ohledu na stranické preference, souhlasí se zvýšením daní z neřesti, tedy alkoholu, tabáku či hazardu. Pro je 80 procent dotazovaných.

Značnou podporu má také progresivní zdanění (69 procent) a zvýšení korporátní daně, tedy zdanění zisků firem (55 procent).

Nejmenší podporu má zvýšení daně z nemovitosti, s čímž souhlasí pouze 28 procent dotazovaných a naopak 70 procent je proti. S rušením daňových úlev souhlasí 36 procent lidí a 60 procent je proti.

Změnu sazeb DPH pak vítá 38 procent respondentů a 59 procent lidí nesouhlasí.

ANO posiluje, volby by vyhrálo. Koalice Spolu oslabila

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám